Престанак примене чл.77. Закона о регистрацији привредних субјеката („Службени гласник РС“, бр.55/04 и 61/05) и подзаконских аката донетих на основу тог члана.

Управни одбор АПР je на седници одржаној 26.марта 2010.год. усвојио Одлуку о накнадама за регистрацију и друге услуге које пружа Агенција за привредне регистре у поступку вођења Регистра привредних субјеката и Регистра јавних гласила. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС“ бр.21/2010 од 6. априла 2010.године, а можете је погледати и на сајту у одељку Прописи.

Наведеном одлуком извршено је усклађивање вредности накнада за услуге регистрације у оквиру различитих регистара и то на начин што су накнаде за поједине услуге смањене у односу на постојеће, док су друге незнатно повећане. Тако је накнада за оснивање различитих правних форми у привредним друштвима сведена на јединствену накнаду од 4.000 динара, при чему је накнада за оснивање друштва са ограниченом одговорношћу повећана за свега 11 одсто, док је накнада за оснивање акционарског друштва снижена за 61 одсто. За најчешће тражени документ - извод, грађани ће уместо 1560 динара плаћати накнаду од 1500 динара, док ће регистрација радње будуће власнике коштати 1000 динара, уместо 540 динара.

Подсећамо, Агенција није усклађивала накнаде за регистрацију и друге услуге које пружа у оквиру своје надлежности од 2005. године и доношења Закона о регистрацији привредних субјеката. У међувремену, преузете су нове надлежности а АПР је почела да пружа услуге у оквиру појединих нових регистара без накнада. Приликом одлучивања о корекцији накнада, Агенција је водила рачуна о томе да као самофинансирајући администартивни сервис покрије реалне трошкове које има у пружању услуга, уважи економске могућности корисника, али и тренутне инфлаторне токове, уравнотежи накнаде за услуге између регистара и обезбеди средства за законом предвиђена обавезна улагања у развој сервиса и услуга, ради самосталног старања о успостављању, развоју и заштити електронских база података и примени мера за унапређење електронских услуга, у складу са одговарајућим националним и међународно прихваћеним стандардима.

 
06. април 2010. АПР у бројкама-Преко милион посета званичне интернет презентације АПР 12. април 2010. АПР у бројкама - Стране компаније у Србији