У Агенцији за привредне регистре израђено је и објављено саопштење СТО НАЈ... привредних друштава у Републици Србији у 2013. години, а данас је тим поводом одржана и конференција за новинаре. У Саопштењу су дате листе СТО НАЈ... привредних друштава полазећи од вредности основних финансијских параметара, које су та друштва исказала у редовним годишњим финансијским извештајима за 2013. годину, у највећем износу. 

Поменуте листе сачињене су на основу анализе и рангирања података за 94.362 привредна друштва, и то према успешности пословања – по пословним приходима и нето добитку, затим према финансијским капацитетима којима располажу – по укупним средствима и капиталу, као и према висини исказаних губитака – по нето губитку и кумулираном губитку. Иако је у 2013. години привредни амбијент био прилично неповољан, одређена привредна друштва издвојила су се по оствареном обиму пословне активности, као и по профитабилном пословању, те као таква она чине и значајан потенцијал српске економије.

У 2013. години обим пословне активности на нивоу целе привреде стагнира, али ипак привредна друштва са листе СТО НАЈ... привредних друштава по пословним приходима бележе раст пословних прихода од 10,3% у односу на претходну годину и остварују укупне пословне приходе у износу од 2.870 млрд динара, што чини више од трећине тих прихода свих привредних друштава. На врху листе СТО НАЈ... привредних друштава по пословним приходима налази се, као и претходне године,  НИС АД Нови Сад, са пословним приходима од 249 млрд динара, а затим следи друштво FIAT AUTOMOBILI DOO Kragujevac, које је претходне године било на 14. месту. Ово друштво бележи више него четвороструки годишњи раст пословних прихода, па они у 2013. години износе 172 млрд динара, а такође, после прошлогодишњег негативног резултата друштво послује са нето добитком и, при томе,  дуплира број запослених (3.668 радника). На листи потом следе ЈП ЕПС Београд и ТЕЛЕКОМ СРБИЈА АД Београд са пословним приходима од 152 млрд динара и 87 млрд динара.Од укупно 53.580 привредних друштава која су у 2013. години пословала позитивно, са нето добитком у износу од 446 млрд динара, на друштва са листе СТО НАЈ... привредних друштава по нето добитку односи се чак 214 млрд динара, а она су повећала добитак у односу на претходну годину за трећину.

Најпрофитабилније привредно друштво у 2013. години, као и претходних година, је НИС ад Нови Сад, чији је нето добитак од 52 млрд динара већи за 5,8% у поређењу са прошлогодишњим, а чини 11,7% укупног нето добитка српске привреде. Ово друштво поред годишњег увећања обима пословне активности (8,4%), бележи и раст билансног потенцијала (18,6%) и капитала (29,1%), али и смањење броја запослених за трећину (5.043 радника). Више него три пута мањи добитак, у износу од 15 млрд динара, исказао је другопласирани ТЕЛЕКОМ АД Београд, иако је тај добитак већи за 36,2% у односу на претходну годину. Прошлогодишње позиције (треће и четврто место) задржали су TELENOR AD Beograd и TARKETT DOO Bačka Palanka, са нето добитком од 8 млрд динара односно 6 млрд динара.

Укупни финансијски капацитети српске привреде у 2013. години успоравају раст у односу на претходну годину, а при томе претежно су сконцентрисани у оквиру група од сто привредних друштава са највећим укупним средствима и највећим капиталом.Од укупног билансног потенцијала свих привредних друштава у Републици Србији на крају 2013. године, у износу од 13.442 млрд динара, на друштва са листе СТО НАЈ... привредних друштава по укупним средствима односи се 5.737 млрд динара. Такође, сто друштава са највећим капиталом располаже са сопственим изворима финансирања у износу од 3.251 млрд динара, док укупан капитал на нивоу целе привреде износи 5.664 млрд динара. Листе СТО НАЈ... привредних друштава по укупним средствима и СТО НАЈ... привредних друштава по капиталу, као и претходне године, предводи ЈП ПУТЕВИ СРБИЈЕ са укупним средствима у износу од 461 млрд динара и капиталом од 346 млрд динара. На другом месту је ЈП ЕПС Београд, чија средства износе 433 млрд динара, а капитал 273 млрд динара. Ова друштва су задржала прошлогодишње позиције на листама СТО НАЈ... привредних друштава. Привредна друштва у Републици Србији на укупном нивоу, већ годинама, послују негативно, па су и 2013. години исказала негативан нето финансијски резултат, а тај губитак је мањи готово за три четвртине у односу на претодну годину. Овакве тенденције, последично, су праћене и растом кумулираних губитака, што повлачи и додатни ризик у пословању. Губитке у претежном делу носи мали број друштава, која су и заузела места међу СТО НАЈ...  привредних друштава.У 2013. години са нето губитком је пословала трећина привредних друштава, а он укупно износи 469 млрд динара. При томе, свега сто привредних друштава са највећим нето губитком носи 265 млрд динара  губитка, а он је већи чак за 57,5% у поређењу са претходном годином. Највећи губиташ српске привреде у 2013. години је ЈП СРБИЈАГАС Нови Сад, са нето губитком од 50 млрд динара, а он је порастао у односу на претходну годину за 41,5% и чини чак десетину укупног нето губитка који су исказала сва привредна друштва. Знатно мањи износ нето губитка (15 млрд динара) бележи ЖЕЛЕЗАРА СМЕДЕРЕВО ДОО Смедерево, мада је тај негативан резултат више него четвороструко повећан у односу на претходну годину. Рапидан раст нето губитка (57 пута) бележи СРПСКА ФАБРИКА СТАКЛА АД Параћин, која је са губитком од 14 млрд динара заузела незавидно треће место на листи СТО НАЈ... привредних друштава по нето губитку, док је на четвртом месту ХИП ПЕТРОХЕМИЈА АД Панчево - у реструктурирању, са губитком од 12 млрд динара.

Привредна друштва са листе СТО НАЈ... привредних друштава по кумулираним губицима носе 1.457 млрд динара, што је половина од укупног износа кумулираних друштава у привреди, при чему поменутих сто друштава бележи бржи годишњи раст (20,8% према 13,9%). Највеће кумулиране губитке на крају 2013. године, као и претходних година, исказале су ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АД Београд, а ти губици износе 146 млрд динара и већи су за 5,7% у односу на 2012. годину. Другу позицију на листи СТО НАЈ... привредних друштава по кумулираним губицима задржава ЈП СРБИЈАГАС Нови Сад, али су нагомилани губици овог друштва у износу од 107 млрд готово дуплирани. На трећем месту je ХИП ПЕТРОХЕМИЈА АД Панчево - у реструктурирању чији су губици (59 млрд динара) већи за четвртину.

СТО НАЈ... привредних друштава у Републици Србији у 2013. години објављено је у одељку Финансијски извештаји и бонитет - Макроекономска саопштења.    

Презентација СТО НАЈ...

17. јун 2014. Пословање привреде у 2013. години 17. јул 2014. Информација о обвезницима ревизије у складу са чл. 21. Закона о ревизији