Делегација Савезне буџетске установе Државне регистрационе коморе у оквиру Министарства правде Руске Федерације налази се у дводневној посети у Агенцији за привредне регистре. Ова посета организована је у оквиру билатералне сарадње успостављене 2012. године када је у Москви потписан Споразум о сарадњи између ове две сродне државне институције, као и на основу Програма сарадње донетог 3. октобра 2013. године.

Представници руске Државне регистрационе коморе упознали су се са делокругом рада Агенције за привредне регистре и системом регистрације успотављеним пре десет година у Републици Србији. Циљ ове посете је размена искустава и успостављање заједничког модела сарадње за ефикасније пружање административне помоћи пословним заједницама ове две државе и то приликом регистрације руских компанија у Републици Србији и издавања виза и акредитација представништвима и огранцима српских компанија које желе да послују у Руској Федерацији.

Према подацима Агенције за привредне регистре, регистровано је 1.625 представништава и огранака страних правних лица, што чини око 2 одсто од укупног броја активних привредних друштава у Републици Србији. У Регистру привредних субјеката су регистрована 553 привредна друштва која имају бар једног власника удела који је држављанин Руске Федерације. Тачније, 694 држављана и 82 правна лица, регистрована у Руској Федерацији, воде се као као власници удела у српским компанијама, а поред тога регистровано је и 69 предузетника са пасошем Руске Федерације. У Државној регистрационој комори тренутно је регистровано 20.000 представништава и 3.000 огранака, међу којима је и 56 српских компанија са издатим акредитацијама за пословање у Руској Федерацији.

Потпредседник Савезне буџетске установе Државне регистрационе коморе у оквиру Министарства правде Руске Федерације Валериј Насимов и сарадница за међународну сарадњу Екатерина Жукова, oсим АПР-а, посетили су и Руско трговинско представништво у Београду, Привредну комору Србије и Министарство привреде Републике Србије.

Видео изјаве потпредседника Савезне буџетске установе Државне регистрационе коморе у оквиру Министарства правде Руске Федерације Валерија Насимова и директора АПР-а Звонка Обрадовића погледајте овде:

11. април 2014. Могућност замене финансијских извештаја за 2013. годину 26. април 2014. Регистрација заступника у Ауто-мото савезу Србије