Агенција за привредне регистре (АПР) обавештава све заинтересоване кориснике да је од данас, 29. јануара 2015. године, у одељку Финансијски извештаји, омогућена претрага евиденције обвезника достављања извештаја за статистичке потребе и финансијских извештаја за 2014. годину. 

Претрага евиденције обвезника може се вршити по матичном броју, пореском идентификационом броју (ПИБ) или по називу правног лица односно предузетника. Кроз претрагу евиденције обвезника корисницима су на располагању подаци за сваког појединачног обвезника, и то статусни подаци (пословно име, матични број, адреса, ПИБ, правна форма, делатност, пословна година, датум оснивања и број месеци пословања) и подаци о законском заступнику (име и презиме, ЈМБГ и функција). 

У случају да увидом у поменуту евиденцију обвезник, евентуално, утврди да статусни подаци или подаци о законском заступнику нису ажурни, потребно је да упути рекламацију за ажурирање тих података на електронску адресу obveznicifi@apr.gov.rs.

У оквиру евиденције обвезника дати су и остали подаци о обвезнику, као што су величина обвезника која је утврђена на основу података из финансијских извештаја за претходну годину (велико, средње, мало, микро), обавеза вршења ревизије финансијских извештаја за 2014. годину (у складу са чланом 21. Закона о ревизији), рачуноводствена регулатива (у складу са новим Законом о рачуноводству), затим на којимобрасцима обвезник саставља извештаје (у зависности од  групe правних лица којој припада - привредна друштва, банке, друштва за осигурање, итд.), као и начин достављања извештаја за статистичке потребе и финансијских извештаја (за велика, средња и мала правна лица - искључиво у електронском облику, применом посебног информационог система Агенције, потписане квалификованим електронским потписом законског заступника; за микро правна лица и предузетнике - у напред наведеном електронском облику, затим применом посебног информационог система, у електронском облику, без квалификованог електронског потписа, али уз достављање „референтне странице“ штампане из система у папирном облику и потписане од стране законског заступника, као  и само у папирном облику).

 
21. јануар 2015. Финансијске извештаје за 2014. годину потписују искључиво законски заступници обвезника 04. фебруар 2015. Продужење рока за достављање извештаја за статистичке и друге потребе до 31. марта 2015.