Поводом притужби које су  Агенцији за приврeдне регистре (АПР) упутили стални корисници услуга из Регистра финансијских извештаја да поједина правна лица пласирају податке из тих извештаја на тржишту и пре него што почне њихово званично достављање из Регистра,  Агенција обавештава јавност да ће убудуће објављивати преглед  великих корисника АПР-ових података на својој интернет страници (www.apr.gov.rs).

 

Да би заштитила кориснике података из финансијских извештаја  и обезбедила приступ тим подацима под једнаким условима, Агенција је данас објавила преглед великих корисника којима су достављени подаци у последње три године. За 2012. и 2013. годину, преглед садржи назив корисника и број преузетих података. За текућу, 2014. годину, поред наведеног, преглед садржи и  датум преузимања и број правних лица и предузетника за које су подаци преузети, као и опис тих података. Овај преглед биће убудуће дневно ажуриран.

 

Објављивањем наведених прегледа обезбедиће се потпуна транспарентност у коришћењу података, односно сви учесници на тржишту биће благовремено информисани о томе који  су корисници преузели  податке из финансијских извештаја од Агенције. Овде наглашавамо да је Агенција једини званичан извор података из финансијских извештаја у земљи и да, као таква, обезбеђује њихову  свеобухватност, исправност и ажурност.

 

Полазећи од великог значаја који исправни подаци из финансијских извештаја имају у пословном одлучивању, АПР упозорава кориснике да порекло података које извесна правна лица пласирају на тржишту није познато и да не може преузити одговорност за њихову исправност. На овај начин, између осталог, Агенција покушава да заштити кориснике података и од нелојалне конкуренције.

 

Као што је познато, Агенција за привредне регистре, сваке године, почетком маја, обавештава јавност и објављује информацију о почетку достављања података из финансијских извештаја корисницима на својој интернет страни, а од сада ће, у интересу  свих корисника, објављивати и преглед оних који су преузели податке од АПР-а. Тако ће свима  бити позната информација о томе ко још на тржишту располаже званичим подацима Агенције.

 

У вези са подацима из финансијских извештаја непознатог порекла, који су се појавили на тржишту,  Агенција је  већ покренула одређене поступке пред надлежним државним органима.

 

Преглед великих корисника услуга из Регистра финансијских извештаја, Агенција објављује на својој интернет страници, у одељку Финансијски извештаји и бонитет, на линку Пружање услуга из Регистра.

 
01. август 2014. Подаци за првих шест месеци 2014. године објављени на Мапи РегМПРР 04. август 2014. Нова адреса организационе јединице АПР-а у Новом Саду