Агенција за привредне регистре (АПР) још једном подсећа све обвезнике ревизије да сутра 30. септембра 2010. године истиче законски рок за достављање прописане документације о усвајању редовних годишњих, односно консолидованих финансијских извештаја за 2009. годину.

Напомињемо да се документација о усвајању редовних годишњих односно консолидованих финансијских извештаја која је прописана чл. 31 Закона о рачуноводству и ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 46/2006 и 111/2009) доставља искључиво поштом у виду препоручене поштанске пошиљке на адресу:Агенција за привредне регистре, Регистар финансијских извештаја и података о бонитету правних лица и предузетника, Бранкова 25, 11000 Београд.

Посебно упозоравамо све обвезнике ревизије чији редовни годишњи односно консолидовани финансијски извештај за 2009. годину није регистрован у Агенцији, да поступак регистрације документације о усвајању финансијског извештаја, неће бити могућ док се не отклоне недостаци из редовног годишњег односно консолидованог финансијског извештаја. Информације о овим недостацима доступне су у одељку Финансијски извештаји и бонитет, линк Претраживање финансијских извештаја за 2009. годину.

Такође, указујемо и на до сада уочене пропусте приликом достављања  документације, а који се пре свега односе на Одлуку о усвајању финансијских извештаја као и на Одлуку о расподели добити, односно покрићу губитка. Наиме, предметне одлуке треба да потпише надлежни орган управљања одређен законом (скупштина привредног друштва, управни одбор за јавна предузећа и сл), а у изузетним случајевима и актом обвезника. Ако за конкретан орган - доносиоца поменутих одлука, овлашћење за њихово доношење не произлази непосредно из закона, у преамбули (уводу) тих одлука је нужно да се наведе одредба акта из којег црпи овлашћење за доношење истих (одредба оснивачког акта, статута, број и датум посебног овлашћења и сл).

Свe додатне информације доступне су на овој интернет презентацији, у одељку Финансијски извештаји и бонитет.

 

28. септембар 2010. Јавна расправа о предлогу Нацрта закона о привредним друштвима 07. октобар 2010. АПР у бројкама - Аутоматски стечајеви чисте Регистар