Агенција за привредне регистре (АПР) према усвојеном Закону о изменама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији (Службени гласник РС, бр. 111/2009 од 29.12.2009. године) од 1. јануара 2010. године води Регистар финансијских извештаја и података о бонитету правних лица и предузетника.

Новоосновани регистар је централна, јавна, јединствена, електонска база података из финансијских извештаја.

У оквиру овог регистра АПР води и базу података о бонитету, даје мишљење о бонитету правних лица и предузетника и пружа друге услуге у складу са законом и прописима. Регистар омогућава сагледавање резултата пословања и финансијски положај правних лица и предузетника у Републици Србији.

На званичној интернет страни Агенције у припреми је одељак Регистар финансијских извештаја и бонитета који ће садржати потпуне и ажурне информације о финансијским извештајима и услугама које пружа АПР.Агенција ће, такође, на својој званичној интернет страни објављивати регистроване редовне финансијске извештаје и консолидоване финансијске извештаје обвезника ревизије. Корисницима ће на овој страни без накнаде бити омогућен и увид у финансијске извештаје за три последње извештајне године.

АПР је од Народне банке Србије преузела предметну документацију, архиву и базе података о финансијским извештајима и бонитету правних лица и предузетника.

Ступањем на снагу овог закона АПР прелази на следећу фазу спровођења једношалтерског система регистрације: за обвезнике престаје да важи обавеза подношења годишњих финансијских извештаја на више различитих места и вишеструког плаћања накнада. Финансијски извештаји се сада подносе само АПР па су самим тим ефекти уштеде за кориснике услуга Агенције преко милион евра.

 

04. јануар 2010. Регистар туризма почео са радом 06. јануар 2010. Истиче рок за упис гласила