На завршној конференцији акције „Из лавиринта“, одржаној у уторак 28. октобра, у Медија центру, представљени су резултати кампање NALED-а (Национална алијанса за локални економски развој), медијске куће Б 92 и USAID-а, чији је циљ био да се установе административни проблеми који највише оптерећују мала и средња предузећа.

На конференцији су учествовали Предраг Михајловић, потпредседник Комерцијалне Банке и председник УО NALED-а, Мајкл Харви, директор USAID-а у Србији, Душан Васиљевић, испред USAID-овог Програма за економски развој општина, Игор Бркановић, помоћник министра за економију и регионални развој, Звонко Обрадовић, директор Агенције за привредне регистре (АПР), Ана Трбовић, представник USAID-овог Пројекта за развој конкурентности Србије, Дејан Стојановић, директор Пореске управе Србије и Томислав Шуњка, члан УО NALED-а.

Од 245 пристиглих предлога, на конференцији су награђени представници оних малих и средњих предузећа који су дали најбоље предлоге. Првопласирани су предлози Марије Орешки која је указала на проблеме у добијању ПИБ, сложену процедуру пријаве запослених на обавезно осигурање. Предложена су решења у складу с препорукама Светске банке. Друга награда додељена је Слободану Максимовићу који је указао на процедуре везане за издавање грађевинских дозвола, док је трећенаграђени Зоран Симић указао на проблеме непостојања јединственог програма за обраду рачуноводствених података, подношење ПДВ пријава, као и пријава на фондове обавезног осигурања.

Игор Бркановић, помоћник министра економије, рекао је да ово министарство спроводи законодавне и друге активности у правцу смањења административних баријера за отпочињање пословања, јер је главна примедба менаџера и власника предузећа усмерена на то да држава не треба да смета у њиховом пословању.

Звонко Обрадовић, директор АПР, истакао је важност овог пројекта који на најбољи начин детектује оне проблеме са којима се домаћа привреда најчешће суочава. Он је најавио да ће, по владином усвајању једношалтерског сустема регистрације, у АПР бити успостављен јединствени шалтер за регистрацију предузећа, који треба да смањи шетање грађана од шалтера до шалтера и уведе електронску комуникацију између државних институција које учествују у процедурама за оснивање привредних субјеката.

 
21. октобар 2008. АПР на конференцији о E-влади 07. новембар 2008. Добијање овереног извода у организационим јединицама АПР