Развој послова бонитета који се данас обављају у оквиру Регистра финансијских извештаја у Агенцији за привредне регистре започет је 14. јануара 2002. године, када је основан Центар за бонитет, као организациони део Народне банке Србије. То је био први озбиљан корак у правцу изградње система бонитета у нашој земљи, којим је извршена интеграција и стандардизација података из великог броја извора како би се обезбедио јединствен систем информисања у националним оквирима.

Окосницу система бонитета чине подаци из изворних финансијских извештаја, а поред њих прикупљају се и стандардизују и подаци о статусу правних лица и предузетника, подаци о извршеној ревизији, затим подаци о неликвидности и други подаци од значаја за њихово пословање. Ради успостављања система бонитета најпре су развијене методологије за стандардизацију података и показатеља о бонитету у компаративним временским серијама и започето је издавање извештаја о бонитету, прво стандардизованих, а потом и за специјалне намене (јавне набавке, процена кредитне способности и сл). Пратећи захтеве тржишта даље активности биле су усмерене ка развоју методологије за оцену способности измиривања обавеза привредних друштава, да би крајем 2007. године биле издате и прве оцене бонитета у форми скоринга, а које су се по први пут појавиле на финансијском тржишту наше земље.

Претварањем података у информације и континуираним пружањем поузданих и квалитетних информација о бонитету у току 16 година рада дат је значајан допринос јачању информисаности свих заинтересованих учесника на тржишту, под једнаким условима. Од 2010. године послови бонитета преласком из НБС обављају се у АПР, где је настављено њихово даље унапређивање и развој.

Од почетка пружања услуга бонитета корисницима је издато преко 200.000 извештаја о бонитету и оцена бонитета у форми скоринга, на српском и енглеском језику, што потврђује и значајну улогу коју национални провајдер информација о бонитету има у поступку доношења пословних одлука.

 
05. јануар 2018. Регистрован први предузетник коришћењем система за е-пријаве 22. јануар 2018. Посебан информациони систем за достављање извештаја за 2017. од данас доступан корисницима