Поводом различитих интерпретација које су се појавиле у јавности у вези одлука Агенције за привредне регистре о регистрацији законског заступника у удружењу Ауто-мото савез Србије, скрећемо пажњу на следеће чињенице:

Одлукама које је Агенција за привредне регистре донела и објавила на свом сајту 24. априла 2014. године није цењена законитост начина сазивања скупштине нити законитост донетих одлука јер то и није у надлежности Регистратора који поступа у складу са одредбама Закона о удружењима, Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредене регистре и подзаконским актом којим се прописује рад Регистра удружења.

У поступку одлучивања по поднетим регистрационим пријавама, Регистратор у АПР-у доноси одлуке на основу чињеница из пријаве, приложених докумената и регистрованих података. Из наведеног проистиче да Регистратор не утврђује да ли је поступак доношења одлуке у складу са законом, статутом или другим општим актом удружења јер је то у надлежности основног суда.

Штавише, чланом 20. Закона о удружењима прописано је да сваки члан удружења може покренути поступак пред надлежним основним судом за утврђивање ништавости општег акта удружења који је донет супротно статуту или другом општем акту удружења, односно за утврђивање ништавости појединачног акта удружења који је донет супротно закону, статуту или другом општем акту удружења, у року од петнаест дана од дана сазнања за акт, а најкасније у року од шест месеци од дана доношења акта, као и да се поступак за утврђивање ништавости ових аката води према одредбама закона којим се уређује парнични поступак.

Што се тиче решавања регистрационих пријава, поднетих 15.04.2014. године од стране Александра Никачевића и Станка Тривића, Агенција је имала законску обавезу да донесе одлуке по обе пријаве најкасније 20.04, односно првог радног дана 22.04.2014. године, јер је чланом 19. Закона о поступку регистрације прописано да регистратор, уколико не одлучи о пријави у року од пет дана, сматраће се да је пријава усвојена, о чему доноси решење и тражену регистрацију, без одлагања, спроводи у регистар.

Како је Прво основно јавно тужилаштво у Београду 16.04.2014. године тражило да АПР достави све списе предмета овог удружења, а документација је АПР-у враћена тек 23.04, дошло је до пробијања рока у коме је Регистратор могао да цени испуњеност услова за регистрацију по поднетим регистрационим пријавама, па су обе регистрационе пријаве морале бити усвојене и спроведене у Регистар удружења, према датуму подношења и праву приоритета, у складу са одредбама Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре.

Подсећамо да обе стране у удружењу АМСС-а, против донетих решења АПР-а, могу изјавити жалбу министру надлежном за послове државне управе, у року од 30 дана од дана објављивања решења на интернет страни Агенције за привредне регистре, односно да пред надлежним основним судом покрену поступак за поништај одлука за које сматрају да су донете супротно закону, статуту или другом акту удружења.

 
24. април 2014. Посета делегације Савезне буџетске установе Државне регистрационе коморе Руске Федерације 28. април 2014. Истиче рок за достављање консолидованих финансијских извештаја