Агенција за привредне регистре (АПР) објавила је Саопштење о резултатима пословања економских целина у Републици Србији оствареним у 2009. години.

Саопштењем су обухваћене економске целине које су пословале у Републици Србији у 2009. години у привреди, банкарском сектору, сектору осигурања, сектору финансијског лизинга, затим економске целине у области пословања са хартијама од вредности - брокерско дилерска друштва и затворени инвестициони фондови, као и економске целине у непрофитном сектору.

Саопштење је урађено на основу збирно обрађених података из консолидованих финансијских извештаја за 2009. годину и усвојених консолидованих  финансијских извештаја за 2008. годину. У саопштењу је дат упоредни преглед броја матичних и зависних правних лица и запослених по сегментима економских целина, уз приказ основних финансијских позиција на основу којих се могу сагледавати успешност пословања економских целина, као и њихова структура средстава и извора финансирања односно финансијски положај. Према објављеном Саопштењу, у 2009. години у Републици Србији у кругу консолидовања пословало је 3.215 правних лица, у оквиру 815 економских целина. Од укупног броја поднетих консолидованих финансијских извештаја обрађени су финансијски извештаји за 804 економске целине које у свом саставу имају 2,380 зависних правних лица и запошљавају 410,639 радника. Иако је у 2009. години број консолидованих правних лица повећан за 4.3% у односу на претходну годину, број запослених у њима је смањен за 2.4%. Даље, подаци из консолидованих финансијских извештаја за 2009. годину, указују да је највећи број економских целина пословао у привреди (96.1%), затим у сектору банака (1.2%) и у сектору непрофитних институција (0.9%). Истовремено, сектори привреде и банака запошљавали су највећи број радника у економским целинама, 93.5%, односно 4.0%. При томе, пад нето финансијског резултата у односу на 2008. годину бележе сви сегменти економских целина, осим економских целина у сектору финансијског лизинга и брокерско дилерских друштава, док најизраженију негативну корекцију нето финансијског резултата исказују економске целине које послују у привреди и банкарском сектору.

Подаци из саопштења су званични подаци те их сви заинтересовани корисници (правна и физичка лица) могу користити за потребе макроекономских анализа и истраживања.

Саопштење о резултатима пословања економских целина у Републици Србији оствареним у 2009. години се налази у одељку Финансијски извештаји и бонитет – Макроекономска саопштења.

 

09. септембар 2010. АПР у бројкама - У првој половини године основано 25628 привредних субјеката 17. септембар 2010. AПР у бројкама - Финансијске перформансе економских целина у привреди