Министарство економије и регионалног развоја упозорава туристичке агенције да ће туристичка инспекција у наредном периоду контролисати пословање агенција, са посебним фокусом на осигурање од одговорности из делатности, односно полисе осигурања.

Овде објављујемо Обавештење Министарства економије у целини:

Чланом 53. Закона о туризму прописано је да се полисом осигурања од одговорности посебно обезбеђује штета која се проузрокује неиспуњењем, делимичним испуњењем или неуредним испуњењем обавеза осигураника као организатора путовања, које су одређене општим условима и програмом путовања, као и штета која је проузрокована услед немогућности осигураника као организатора путовања да измири трошкове нужног смештаја, исхране и повратка путника са путовања у место поласка у земљи и иностранству.

Случајеви који су прописани чланом 53. закона су осигурани случајеви чији је покриће предвиђено, без обзира да ли се туристичка агенција налази у стечају или ликвидацији, при чему стечај или привремена неликвидност туристичке агенције може бити само један од осигураних случајева, али никако једини осигурани случај. Стога се полиса осигурања закључена ван услова предвиђених чланом 53. Закона о туризму не може прихватити као одговарајућа полиса осигурања за издавање (поседовање) лиценце за обављање послова туристичких агенција.

Имајући у виду цитиране законске одредбе, као и одредбу члана 52. Закона о туризму, којом је прописано да туристичка агенција мора да има важећу полису осигурања од одговорности из делатности, позивамо вас да извршите проверу да лииполиса осигурања од одговорности из делатности и уговор о осигурању које сте закључили са осигуравајућим друштвима испуњавају све  законом прописане услове и предвиђају безусловно покриће свих случајева наведених у члану 53. Закона о туризму.  

Обавештавамо вас да ће туристичкa инспекција вршити контролу пословања туристичких агенција посебно у односу на испуњеност услова за обављање делатности туристичких агенција и пружања услуга који су уређени Законом о туризму (Сл. гласник РС бр. 36/2009). Уколико се у току контроле уоче неправилности које указују да туристичка агенција не испуњава све законом прописане услове за обављање делатности туристичких агенција, Министарство економије и регионалног развоја ће предузете све законом прописане мере. Наиме, у тим случајевима ће бити покренути поступци за одузимање лиценци,  уз напомену да сходно члану 52. Закона о туризму (Сл. гласник РС бр. 36/2009), туристичка агенција којој је одузета лиценца неће моћи више да аплицира за нову лиценцу.

 
06. јул 2010. Акција добровољног давања крви у АПР 14. јул 2010. АПР у бројкама-Туристичке лиценце поседује 976 агенција