У Агенцији за привредне регистре (АПР) је, закључно с данашњим даном, примљено укупно 152.000 редовних годишњих финансијских извештаја за 2009. годину које су правна лица и предузетници доставили у складу са Законом о рачуноводству и ревизији. Од овог броја 67% финансијских извештаја предато је у електронској форми, применом посебне апликације Агенције.

Поступак обраде и регистрације је завршен за 138.222 извештаја који су унети у Регистар финансијских извештаја и бонитета правних лица и предузетника, а подаци из тих извештаја биће доступни свим заинтересованим корисницима. Почетак давања података из редовних годишњих финансијских извештаја за 2009. годину свим државним органима и институцијама, по захтеву који доставе Агенцији, очекује се почетком јуна 2010. године.

Уз то, почетком јуна 2010. године очекује се и почетак комерцијалног пружања услуга из Регистра финансијских извештаја и бонитета и то - података из изворних финансијских извештаја и података и извештаја о бонитету за привредна друштва, финансијске институције и предузетнике у којима су укључени подаци из редовних годишњих финансијских извештаја за 2009. годину. Десетак дана касније корисницима ће бити доступан и скоринг привредних друштава односно оцена њихове способности измиривања обавеза са подацима за 2009. годину.

Детаљније информације о врстама и начину пружања услуга из Регистра финансијских извештаја и бонитета доступне су у одељку Финансијски извештаји и бонитет.

Подсећамо да се ове године поступак обраде и регистрације редовних годишњих финансијских извештаја приводи крају месец дана касније услед објективних околности условљених преношењем тих послова из Народне банке Србије у Агенцију за привредне регистре.

Молимо све кориснике услуга из Регистра финансијских извештаја и бонитета за разумевање због кашњења с почетком пружања поменутих услуга услед наведених разлога и напомињемо да ћемо све пристигле захтеве реализовати у разумном року, по редоследу њиховог пријема.

 
25. мај 2010. АПР у бројкама - Број кафана у Србији 28. мај 2010. Прекид пружања услуга из Регистра финансијских извештаја и бонитета