Агенција за привредне регистре (АПР) обавештава сва правна лица и предузетнике који су, у складу са Законом о рачуноводству и ревизији, доставили редовне годишње финансијске извештаје за 2009. годину, да обрада и регистрација тих извештаја почиње данас, 17. марта 2010. године.

Подсећамо да је обезбеђена потпуна транспарентност поступка пријема и обраде финансијских извештаја у реалном времену, у одељку Финансијски извештаји и бонитет – линк Претраживање финансијских извештаја за 2009. годину. Обвезници ће моћи да прате исправност достављених извештаја за сваки појединачни финансијски извештај, а претрага ће се вршити упитом по матичном броју.

Обвезници који су доставили финансијске извештаје у којима су у поступку формалне, рачунске и логичке контроле утврђени недостаци биће о томе писмено обавештени поштанском пошиљком на адресу обвезника или на адресу коју је обвезник навео у контакт подацима.

Посебно указујемо да су обвезници дужни да исправку недостатака изврше у року од 5 дана од датума достављања писменог Обавештења о утврђеним недостацима, а најкасније у року од 15 дана од дана објављивања листе недостатака на интернет страни. Прекорачење наведеног рока повлачи плаћање додатне накнаде у износу од 2.000,00 динара. Ако обвезник не уплати накнаду, обуставља се поступак регистрације тог финансијског извештаја.

По завршетку поступка регистрације сваког редовног годишњег финансијског извештаја за 2009. годину обвезницима ће бити достављена потврда о регистрацији тих извештаја. Поред тога, свим заинтересованим корисницима ће бити омогућен увид у основне податке из финансијских извештаја за 2009. годину, а за обвезнике ревизије и комплетан финансијски извештај на линку – Објављивање финансијских извештаја.

У циљу обезбеђивања додатних информација о току обраде финансијских извештаја, пре свега обвезницима који имају недостатке у тим извештајима, на располагању је ИНФО ДЕСК служба са следећим бројевима телефона (011) 3026-633, 3026-647, 3026-648, 3026-630, радним данима у времену од 8,30 до 16,30 часова.

Још једном молимо кориснике за стрпљење имајући у виду каснији почетак обраде финансијских извештаја због објективних околности.

 
11. март 2010. АПР у бројкама-Регистар привредних субјеката 24. март 2010. АПР у бројкама – Од почетка године, за око 70 одсто порастао број уписаних залога