Агенција за привредне регистре објавила је Саопштење о пословању економских целина у привреди у Републици Србији у 2015. години. Oснов за израду Саопштења представљају подаци из консолидованих финансијских извештаја за 2015. и 2014. годину, које су економске целине доставиле Агенцији у складу с прописима који уређују рачуноводство.

У привреди Републике Србије у 2015. години пословало је 659 матичних правних лица, а консолидовани финансијски извештаји обрађени су за 642 економске целине, у којима су матична правна лица  контролисала 1.899 зависних и придружених правних лица. Укупан број правних лица у кругу консолидације био је мањи него претходне године, тако да је пословала 21 економска целина мање, а број консолидованих зависних и придружених правних лица је смањен за 43. Економске целине у привреди запошљавале су 304.711 радника, што представља 30,7% од свих запослених у домаћој привреди.

У 2015. години највише правних лица било је консолидовано унутар три економске целине - DELTA HOLDING DOO BEOGRAD, MK GROUP DOO BEOGRAD и ИНДУСТРИЈА МЕСА МАТИЈЕВИЋ ДОО НОВИ САД, које су имале по 29 зависних правних лица. После њих следи MK HOLDING DOO BEOGRAD, са 27 зависних правних лица, док је по 26  зависних правних лица пословало у оквиру економских целина KOEFIK DOO BEOGRAD и МПЗ-АГРАР ДОО БЕОГРАД, а група ЕНЕРГОПРОЈЕКТ ХОЛДИНГ ДОО БЕОГРАД пословала је са 21 зависним правним лицем.

Постепено оживљање економских кретања током 2015. године имало је утицај и на пословање економских целина. Иако је пословао мањи број целина него у претходној години, оне на укупном нивоу бележе благи раст (1,5%) обима пословне активности, уз укупне приходе од 3.262,6 млрд динара и при томе, после прошлогодишњег непрофитабилног пословања, пословну годину су завршиле са позитивним нето финансијским резултатом у износу од 63,3 млрд динара. Са нето добитком је пословала 451 економска целина, што је за 24 целине више него претходне године.

Економске целине су на крају 2015. године располагале пословном имовином у вредности од 4.885,6 млрд динара, а њихово пословање финансирано је капиталом у износу од 2.250,1 млрд динара и већи део из обавеза, које су исказале у висини од 3.091,5 млрд динара. Укупни губици економских целина износе 1.233,1 млрд динара и мањи су за 8,3% него у претходној години.  

Снажан утицај који економске целине имају на укупна привредна кретања у земљи, и поред тога што оне обухватају прилично мали број правних лица, показује то што је у оквиру њих сконцентрисано у просеку нешто више од трећине основних финансијских перформанси свих привредних друштава у Републици Србији. Такође, издвајају се и поједине економске целине које с обзиром на остварене резултате пословања и ресурсе којима располажу значајно опредељују токове у домаћој привреди.

Највећа економска целина у српској привреди је ЈП ЕПС БЕОГРАД, који поред тога што, као и у протеклом периоду, располаже највећим финансијским капацитетима, у 2015. години има водеће место и према висини остварених пословних прихода. У ЈП ЕПС БЕОГРАД сконцентрисано је 12,9% капитала и 8,5% пословне имовине целе домаће привреде будући да располаже капиталом у износу од 781,4 млрд динара и пословном имовином од 1.091,1 млрд динара. Група ЈП ЕПС БЕОГРАД у 2015. години бележи раст пословне активности (5,9%) и њени пословни приходи износе 225,1 млрд динара, а после прошлогодишњег губитка, остварила је нето добитак у износу од 7,0 млрд динара. Међутим, та група се издваја и према висини укупних губитака који су исказани у износу од 122,8 млрд динара. Након спроведених статусних промена, на крају 2015. године, матично правно лице ЈП ЕПС БЕОГРАД имало је контролу над три зависна правна лица, а број запослених у групи је 31.950 радника, што је за 263 радника више него претходне године.

Стабилно и успешно пословање из претходних година, и током 2015. године, наставила је група НИС АД НОВИ САД. У прилог томе говори и податак да од свих економских целина у српској привреди она заузима друго место према висини послових прихода и нето добитка, као и према вредности пословне имовине и капитала. Будући да се пад цене нафте на глобалном тржишту одразио и на перфомансе те групе, њени пословни приходи су опали за 19,5% у односу на претходну годину и износе 210,7 млрд динара, а упркос томе што је нето добитак скоро преполовљен, он је и даље исказан у високом износу од 14,6 млрд динара. Група НИС АД НОВИ САД располаже пословном имовином у висини од 366,0 млрд динара и капиталом од 190,5 млрд динара. У оквиру групе консолидовано је 12 зависних правних лица, а њено пословање обављано је са укупно 10.902 радника, од којих је половина била ангажована на лизинг.

Као најпрофитабилинја економска целина у 2015. години издваја се ТЕЛЕКОМ СРБИЈА АД БЕОГРАД, са нето добитком од 14,7 млрд динара, који је за 17,6% мањи него у претходној години. Истовремено, група бележи пословне приходе веће за 3,6%, у износу од 122,4 млрд динара, а истиче се и према вредности пословне имовине од 261,8 млрд динара и капитала у износу од 166,0 млрд динара. Група ТЕЛЕКОМ СРБИЈА АД БЕОГРАД пословала је са осам зависних правних лица, а запошљавала је 12.865 радника (у претходној години 13.379 радника).

Висок приносни потенцијал у 2015. години бележи и група TELENOR DOO BEOGRAD са нето добитком у висини од 9,7 млрд динара, који је ипак мањи за 7,8% у односу на претходну годину. У оквиру те економске целине пословала су два зависна правна лица, а запошљавала је 945 радника (31 радник мање у односу на претходну годину). Према оствареним резултатима пословања у 2015. години издваја се и група DELHAIZE SERBIA DOO BEOGRAD, која је остварила високе пословне приходе у износу од 87,9 млрд динара и нето добитак од 4,5 млрд динара. У саставу те групе пословала су три зависна правна лица, а број запослених на нивоу групе већи је за 809 радника у односу на претходну годину, тако да је запошљавала укупно 11.500 радника.

Динамичан раст профитабилности обележио је пословање групе СУНОКО ДОО НОВИ САД, чији нето добитак износи 4,3 млрд динара, а која се истовремено истиче и према висини пословне имовине (142,7 млрд динара), као и групе MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD и JUGOIMPORT SDPR JP BEOGRAD, које су оствариле нето добитак од 3,6 млрд динара односно 2,1 млрд динара.

Група FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC, и поред тога што је у 2015. години остварила пословне приходе мање за 10,6% него у претходној години, и даље је међу водећим према оствареном обиму пословне активности с обзиром да њени приходи износе 139,6 млрд динара. При томе, на нивоу групе исказан је нето добитак од 2,4 млрд динара, који је за 3,3% смањен у односу на претходну годину.

Када је реч о негативним резултатима пословања издваја се РТБ БОР ГРУПА – РТБ БОР ДОО БОР, која бележи највећи нето губитак од свих економских целина, у износу од 13,8 млрд динара. Нето губитак групе је тек незнатно повећан (0,4%) у односу на претходну годину, а знатно интензивније (30,2%) је растао укупан губитак, који је достигао износ од 108,7 млрд динара. У саставу групе пословала су четири правна лица, а укупан број запослених био је 4.996 радника, што је за 63 мање у односу на претходну годину.

Према висини исказаних губитака истиче се и MOLSON COORS SER DOO APATIN, иако је нето губитак те групе у износу од 7,9 млрд динара готово преполовљен у поређењу са претходном годином. Истовремено, укупан губитак групе је повећан за 12,3% и исказан је у високом износу од 71,8 млрд динара. Група је запошљавала 50 радника мање него претходне године односно укупно 765 радника, а у саставу је имала једно зависно правно лице.

Са највећим укупним губитком у 2015. години пословала је група ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД, која је консолидовала осам зависних (од којих једно није имало пословних активности) и шест придружених правних лица. Укупан губитак групе износи 148,2 млрд динара и он је већи за 3,2% у односу на претходну годину, док је нето губитак осетно смањен и исказан је у износу од 0,4 млрд динара (у претходној години 46,0 млрд динара). Група ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД се истиче и према висини пословних прихода који износе 77,7 млрд динара, као и према вредности пословне имовине од 142,8 млрд динара. Број запослених је у 2015. години смањен за 688 радника, тако да је пословала са 2.903 радника.

Саопштење о пословању економских целина у привреди у Републици Србији у 2015. години објављено је у одељку Финансијски извештаји – Макроекономскe информације.

 
10. новембар 2016. Нерадни дан због обележавања Дана примирја у Првом светском рату 02. децембар 2016. Нова адреса ОЈ Крагујевац