Доношењем Закона о класификацији делатности („Сл. гласник РС”, број 104/2009) створен је правни основ за усклађивање статистичке класификације привредних делатности у Републици Србији са класификацијом која се примењује у Европској унији и, у истом циљу, за доношење Уредбе о класификацији делатности („Сл. гласник РС”, број 54/2010, од 4.8.2010) која је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије, дана 4.8.2010.године и која ступа на снагу, од када ће се и примењивати, 12.8.2010.године.

Од дана ступања на снагу Уредбе о класификацији делатности за Агенцију за привредне регистре настала је обавеза, прописана одредбом члана 12. Закона о класификацији делатности, да све  јединице разврставања, регистроване у регистрима који се воде код Агенције, разврста према претежној делатности у складу са Законом о класификацији делатности, односно према важећој Уредби о класификацији делатности, као и да тај податак објави на својој интернет страници, без доношења посебног акта о промени шифре и описа регистроване претежне делатности код регистрованих јединица разврставања.

Промене шифара и описа регистрованих претежних делатности код привредних субјеката и других правних лица, односно  јединица разврставања регистрованих у регистрима који се воде код Агенције, Агенција за привредне регистрe ће извршити  на основу података о новим шифрама и описима делатности добијеним од Завода за статистику Републике Србије, а у складу са потписаним Протоколом о размени података између Завода и Агенције.

С обзиром да ће се, у складу са Законом, наведене промене извршити без захтева јединица разврставања и без доношења посебног акта о промени шифре и описа регистроване претежне делатности, неопходно је да се сви привредни субјекти и друга правна лица, регистровани у регистрима који се воде код Агенције за привредне регистре, увидом у интернет страну Агенције, информишу о новој шифри и опису претежне делатности према којој су разврстани у складу  са Уредбом  о класификацији делатности која се примењује од 12.8.2010.године.

Уколико сматрају да четвороцифрена шифра (којом је означена група делатности) и опис претежне делатности према којој су разврстани, на наведени начин, не одговарају стварној претежној делатности коју јединица разврставања обавља, законски заступници привредних субјеката и других правних лица, као и оснивачи предузетничких радњи, регистрованих у регистрима који се воде код Агенције, имају могућност подношења захтева за разврставање под другом шифром и описом претежне делатности у оквиру исте гране којој група делатности припада, на основу чега ће бити извршена промена овог податка без накнаде и без доношења посебног акта о промени. Агенција ће на својој интернет страни омогућити претрагу свих регистрованих субјеката који имају наведену могућност.

Промена податка о претежној делатности којом се поред групе мења и грана привредне делатности код регистроавног субјекта вршиће се, као и до сада, на основу поднете регистрационе пријаве и законом прописане документације, уз коју се прилаже и доказ о уплати накнаде за регистрацију промене.

Сви привредни субјекати и друга правна лица, као и оснивачи предузетничких радњи,  регистровани у регистрима који се воде код Агенције, као и сва правна и физичка лица приликом подношења пријава за упис у неки од регистара Агенције, имају обавезу да, од 12.8.2010.године, у регистрационим пријавама претежну делатност означе  у складу са важећом Уредбом о класификацији делатности.

 
06. август 2010. Месечна посећеност интернет странице АПР 17. август 2010. Напомена у вези са имплементирањем нове класификације делатности