Регистраторка за страна удружења Нивес Чулић обратила се писменим обавештењем представништвима страних правних лица,  раније евидентираним у Министарству спољних послова, у коме их позива да још једном провере свој облик организовања. Она их је упозорила да су, у случају да се ради о страним удружењима, била дужна да до 22. јануара поднесу пријаву за упис у Регистар страних удружења, који се од 22. октобра 2009. године води у Агенцији за привредне регистре (АПР).

У супротном, сходно новом закону о удружењима („Службени гласник РС“ бр. 51/2009 од 14. 07. 2009. године),  биће донето решење о престанку њиховог рада, до поновног уписа у Регистар.

Наиме, на основу члана 86. закона о удружењима, страна удружења која су отпочела са радом на територији Републике Србије пре почетка примене новог закона била су дужна да у року од три месеца поднесу пријаву за упис у Регистар страних удружења.  До 25. јануара, у Регистру страних удружења примљено је 45 пријава, које су поднете лично, у седишту и организационим јединицама, или поштом, док су у евиденцији Министарства спољних послова била 64 страна правна лица која су добила писма подршке да преко својих представништава могу да послују на територији Републике Србије.

Како су у том министарству евидентирани и страни фондови, фондације и страна недобитна друштва, која немају обавезу да се упишу у Регистар страних удружења, регистраторка Нивес Чулић  писменим обавештењем позвала је страна правна лица да још једном провере облик организовања и испуне своју законску обавезу.

 
25. јануар 2010. Приступ садржајима на редизајнираном сајту АПР 27. јануар 2010. Новине везане за услуге у Регистру финансијских извештаја и података о бонитету