Светска банка и Међународна финансијска корпорација (IFC) данас су објавиле "Извештај о пословању 2013.". На глобалној листи која мери лакоћу пословања у 185 земаља света, Србија је остварила скок са прошлогодишњег 95. на 86. место, нашавши се међу десет економија које су спровеле највећи број реформи. Позиција Србије унапређена је за 9 места захваљујући помаку у три области: оснивање предузећа, спровођење уговора и решавање питања несолвентности.

У извештају се наводи да је Србија омогућила лакше оснивање предузећа укидањем обавезе уплате минималног капитала. Поред тога, процес решавања несолвентности ојачан је увођењем приватних извршитеља, смањењем почетне цене за продају средстава, укидањем жалби, убрзавањем процедура и увођењем електронског регистра судских забрана ради омогућавања увида јавности у све забране које се тичу управљања или власништва над покретном и непокретном имовином. Констатовано је и да је систем приватних извршитеља такође омогућио лакше спровођење уговора.

Највећи напредак, за 49 места, забележен је у области отпочињања пословања, у којој је Србија рангирана на 42. месту, захваљујући спроведеној реформи којом је укинут минимални оснивачки капитал. У извештају се наводи да је за отпочињање пословања предузећа неопходно спровести 6 процедура, које укупно трају 12 дана, од чега поступак регистрације у АПР-у траје до 3 дана.

Нови "Извештај о пословању 2013." (Doing Business) Светске банке и ИФЦ-а показује да у области унапређења услова за пословање за домаће фирме предњачи регион Европе и Централне Азије који је у том смислу претекао Источну Азију и Пацифик и постао регион са најбољим условима за пословање после развијених земаља ОЕЦД-а.

Линк: http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/serbia#

Ранг земаља према критеријуму - отпочињање пословања (starting a business) погледајте на овом линку:

Линк: /upload/Portals/0/starting-a-business.xls

 

 
03. октобар 2012. Студијска посета делегације Бироа за регистарске услуге, ИФЦ-а и Светске банке из Уганде 21. децембар 2012. Нови сервиси за кориснике услуга АПР