Агенција за привредне регистре објавила је Саопштење о пословању економских целина у Републици Србији у 2013. години. Oснов за израду Саопштења представљају подаци из обрађених консолидованих финансијских извештаја за 2013. годину и усвојених консолидованих финансијских извештаја за 2012. годину, које су економске целине доставиле Агенцији у складу са прописима који уређују рачуноводство.

Саопштење је израђено по иновираној методологији, а нови приступ дат је с обзиром на снажну концентрацију интереса у оквиру одређених економских целина и значајну изложеност укупних домаћих економских токова тим целинама, па су и њихови резултати пословања и финансијски капацитети посебно сагледани. У привреди Републике Србије у 2013. години пословало је 747 економских целина, а консолидовани финансијски извештаји обрађени су за 743 матична правна лица, која консолидују 2.269 зависних и придружених правних лица. Број економских целина у привреди у односу на претходну годину мањи је за 54, док је број консолидованих зависних и придружених правних лица смањен за 15. Такође, и опадајући тренд броја запослених у економским целинама је настављен, па су оне запошљавале 332.862 радника, што је за 16.460 мање него претходне године. Вишегодишњу водећу позицију коју је, са највише зависних правних лица, заузимала економска целина DELTA HOLDING doo Beograd, у 2013. години преузела је ИНДУСТРИЈА МЕСА МАТИЈЕВИЋ доо Нови Сад, с обзиром да има контролу над 70 зависних правних лица, што је за 12 правних лица више него претходне године. Потом следи DELTA HOLDING doo Beograd, са једним зависним правним лицем мање у односу на претходну годину, односно 69 зависних правних лица у кругу консолидације. Велики број консолидованих правних лица имају и економске целине MK GROUP doo Beograd (31 зависно и пет придружених правних лица), VERANO MOTORS doo Beograd (25 зависних правних лица), KOEFIK doo Beograd (22 зависна правна лица), ЕИ КОРПОРАЦИЈА ад Ниш (21 зависно правне лице), као и новооснована економска целина MK HOLDING doo Beograd (20 зависних правних лица).

Економске целине су у 2013. години задржале обим активности на прошлогодишњем нивоу и бележе укупне приходе од 3.263 млрд динара и укупне расходе од 3.242 млрд динара. Такође, наставиле су са непрофитабилним пословањем из претходне године, али са губитком знатно мањим (71,3%) од прошлогодишњег, тако да на укупном нивоу њихов негативан нето финансијски резултат износи шест млрд динара.Укупан билансни потенцијал економских целина на крају 2013. године, након годишњег раста од само 1,9%, износи 5.447 млрд динара и у износу од 2.383 млрд динара финансиран је из сопствених извора односно капитала, који је већи за 3,1% у поређењу са претходном годином. При томе, финансијску сигурност економских целина нарушавају растући кумулирани губици, који су у износу од 1.106 млрд динара повећани за 14,5% у односу на прошлогодишње.Снажан утицај економских целина на укупна кретања у домаћој привреди показује то што оне запошљавају трећину радника у целој привреди и просечно учествују са две петине у основним позицијама свих привредних друштава. Такође, издваја се свега неколико целина које претежно носе укупну пословну активност и финансијске капацитете српске привреде, а оне остварују и завидно учешће у исказаним укупним резултатима пословања.

Међу економским целинама које су успешно пословале у 2013. години издваја се НИС ад Нови Сад, са 15 зависних правних лица, од којих осам послује у иностранству. Ова целина предњачи по оствареним пословним приходима од 264 млрд динара и нето добитку у износу од 48 млрд динара, а истиче се и по високом износу билансног потенцијала (346 млрд динара) и капитала (169 млрд динара) којима располаже. Истовремено, број запослених на нивоу целе групе је смањен у односу на претходну годину са 9.004 на 7.629 радника.

Посебно треба поменути и економску целину ЈП ЕПС Београд, која има контролу над 13 зависних правних лица, а у 2013. години је, после прошлогодишњег негативног резултата, исказала нето добитак од 19 млрд динара и пословне приходе, у износу од 220 млрд динара, увећала за 15,4%. Ова целина доминира по укупним средствима и капиталу, који износе 1.096 млрд динара односно 800 млрд динара, али носи и високе кумулиране губитке од 112 млрд динара. Она запошљава највише радника, њих 31.569, од свих економских целина у српској привреди. 

У 2013. години економска целина ТЕЛЕКОМ ад Београд, са шест зависних правних лица, више него за четвртину је увећала позитиван резултат остварен у претходној години, тако да је исказала нето добитак у износу од 16 млрд динара, а истовремено она се истиче и по висини пословних прихода (117 млрд динара), ангажованих средстава (239 млрд динара) и капитала (143 млрд динара).Као економска целина која генерише значајан обим пословне активности издваја се DELHAIZE SERBIA doo Beograd, са пословним приходима од 102 млрд динара, а при томе она се за разлику од 2012. године када је пословала непрофитабилно, истиче и по висини исказаног нето добитка у износу од 5 млрд динара.

Драстичан раст профитабилности у 2013. години оствариле су економске целине METALFER doo Sremska Mitrovica, AMASIS doo Beograd и ПКБ КОРПОРАЦИЈА ад Београд у реструктурирању. На другој страни, нето добитак ИМ МАТИЈЕВИЋ доо Нови Сад (3 млрд динара) смањен је скоро за четвртину, a добитак MK GROUP doo Beograd (0,9 млрд динара) за трећину. DELTA HOLDING doo Beograd, такође, бележи пад профитабилности и то за 29,7%, с обзиром да је исказан нето добитак од 0,3 млрд динара. Насупрот томе, међу губиташима се, с обзиром на веома високе губитке, истиче економска целина ЈП СРБИЈАГАС Нови Сад, са шест зависних и шест придружених правних лица. Ова целина исказује највећи износ нето губитка од 51 млрд динара, који је за 36,0% већи у односу на претходну годину, а истовремено носи и кумулиране губитке у износу од 108 млрд динара, уз њихов годишњи раст од чак 80,8%. При томе, она ангажује укупна средства у износу од 165 млрд динара, а запошљава 3.011 радника. Непрофитабилно пословање у 2013. години, као и претходне године, веома је изражено и код економске целине ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ ад Београд, мада је њен нето губитак, иако преполовљен, у износу од 8 млрд, и даље изузетно висок. Поред тога, ова целина носи и највеће кумулиране губитке који износе 147 млрд динара. Такође, располаже укупним средствима од 278 млрд динара и капиталом од 204 млрд динара, а запошљава 19.896 радника.

Од економских целина које су у 2013. години значајно погоршале пословање издвајају се БЕОХЕМИЈА доо Београд, KONCERN FARMAKOM M.B. doo Šabac, VICTORIA GROUP ad Beograd и INTERKOMERC ad Beograd, које су се после прошлогодишњих позитивних резултата, нашле у самом врху по висини исказаних губитака. Вишеструко годишње увећање негативних резултата бележе SHEER KORPORACIJA doo Beograd у стечају, ФАП КОРПОРАЦИЈА ад Прибој и СИМПО ад Врање.

Поред економских целина у привреди, у Републици Србији у 2013. години, као економске целине у финансијском сектору пословало је осам банака са 13 зависних правних лица, пет друштава за осигурање са 17 зависних правних лица, затим по два даваоца финансијског лизинга и брокерско дилерска друштва са два односно седам зависних правних лица. Такође, пословале су и две банке у стечају и ликвидацији и једна друга финансијска организација у ликвидацији, које имају контролу над три односно једним зависним правним лицем. У непрофитном сектору пословало је 11 других правних лица, која консолидују 20 зависних лица.

Саопштење о пословању економских целина у  Републици Србији у 2013 години и Списак економских целина у 2013. години објављени су у одељку Финансијски извештаји и бонитет – Макроекономска саопштења.

04. август 2014. Нова адреса организационе јединице АПР-а у Новом Саду 14. август 2014. Пословање непрофитних институција у 2013. години