Правилником о садржини Регистра заложног права на покретним стварима и правима и документацији потребној за регистрацију („Сл. гласник РС”, број 71/19), од 04.10.2019, који ступа на снагу 12. октобра 2019. године, извршено је усклађивање подзаконског акта са новим Законом о изменама и допунама Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар („Сл. гласник РС”, број 31/19), који је ступио на снагу 7. маја 2019. године.

Изменама Закона прописана је регистрација још две врсте уговора-уговора о продаји покретних ствари са задржавањем права својине до исплате цене у потпуности и уговора о залози са предајом ствари у државину, који су уређени Законом о облигационим односима. Један од предуслова за регистрацију ових уговора било је доношење правилника који прописује податке које Регистар треба да садржи, као и документацију која се прилаже у поступку регистрације наведених уговора.

Правилником је прописана и могућност подношења регистрационе пријаве електронским путем.

Регистрација нових врста уговора и омогућавање електронске регистрације су највеће новине које доноси овај Правилник, чија ће примена почети 1. јануара 2021. године, када се створе технички услови, односно унапреди софтверско решење које се користи у раду Регистра.

Нека решења Правилника су остала врло слична решењима Правилника о садржини Регистра заложног права на покретним стварима и правима и документацији потребној за регистрацију („Сл. гласник РС“, број 31/13), којима је био уређен рад Регистра залоге, само су поједине одредбе прецизиране како би се отклониле нејасноће, као и дилеме које су уочене у досадашњој у пракси.

У складу са новим законским решењима, омогућена је регистрација података која се односи на збир покретних ствари, при чему се захтева само уопштен опис и место где се ствари налазе, без потребе навођења ближих података о свакој ствари која је део збира, а који би сваку појединачну ствар чинили индивидуално одредивом. Такође, омогућен је и уопштен опис потраживања које је предмет обезбеђења, без потребе навођења детаљнијих података о сваком потраживању, чак и када се истим заложним правом обезбеђује већи број потраживања. Поред описа, за обезбеђено потраживање је довољно навести основни и максимални износ обезбеђеног потраживања, односно највиши износ главног потраживања до ког заложно право обезбеђује условна или будућа потраживања.

09. октобар 2019. Привредници да обрате пажњу од кога примају дописе са уплатницама за упис промене података 17. октобар 2019. Пословање економских целина у привреди у 2018. години