Од данас су на Регионалном порталу привредних регистара Југоисточне Европе (енгл. Business and Financial Data Exchange of Southeast Europe - BIFIDEX) објављени подаци Агенције за посредничке информатичке и финансијске услуге (АПИФ), са статусним и подацима из финансијских извештаја за око 60.000 регистрованих привредних субјеката из Републике Српске.

Регионални портал БИФИДЕКС је дигитална платформа која представља јединствену тачку приступа званичним и ажурним подацима о регистрованим привредним субјектима и правним лицима, која тренутно повезује званичне регистре Србије, Северне Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине - Републике Српске, док се до краја године планира објављивање података из Црне Горе.

Успостављање и развој Регионалног портала БИФИДЕКС финансијски је подржала Европска банка за обнову и развој (енгл. European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) и Фонд за добру управу (енгл. The Good Governance Fund - GGF) Уједињеног Краљевства, који тренутно пружа финансијску подршку за прикључивање Порталу свих регистарских институција јурисдикција Западног Балкана.

Милан Лучић, директор Агенције за привредне регистре (АПР) и председник Управног одбора Регионалног портала БИФИДЕКС, изразио је задовољство што су се четири земље Западног Балкана већ прикључиле Порталу, и изјавио: „Пословној зајединици су преко Регионалног портала доступни подаци око 1,5 милиона регистрованих привредних субјеката и правних лица, према статусима у којима се та лица воде у званичним регистрима (активан, у ликвидацији, у стечајном поступку, обрисан). Осим података о тренутном стању у регистру, заинтересованим корисницима су на располагању и историјски подаци о привредним субјектима и правним лицима, који представљају информације од великог значаја са становишта транспаретности пословања у региону”.

Јелена Ћетковић, директорка АПИФ-а, изразила је захвалност донаторима - Европскoj банци за обнову и развој и Фонду за добру управу Уједињеног Краљевства, као и Министарству за научни и технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Владе Републике Српске, на подршци у реализацији овог прекограничног пројекта.

Као председавајући УО Регионалног портала БИФИДЕКС, Лучић је истакао да је имплементација овог великог регионалног пројекта настављена упркос избијању пандемије КОВИД-19, сходно плану да се током 2020. године подаци свих регистарских институција Западног Балкана технички интегришу на Портал.

„Преко БИФИДЕКС портала биће омогућен широк опсег пословних информација и услуга, чији је циљ пружање подршке прекограничној трговини и пословању, као и унапређење инвестиционе климе у региону Западног Балкана”, закључио је Милан Лучић.

30. април 2020. Инфо центар и Сервис деск АПР-а неће радити у петак, 1. маја 08. мај 2020. Отварање шалтера АПР-а у понедељак