Према подацима за 2020. годину из извештаја за статистичке и друге потребе (објављеним у публикацији „Годишњи билтен финансијских извештаја 2020”), које је током ове године примила и обрадила Агенција за привредне регистре за 106.111 привредних друштава, у Републици Србији послује 87% микро предузећа, 10,9% малих, 1,7% средњих и 0,4% великих привредних друштава.

Током прошле године су расту укупне профитабилности привреде највише допринела средња и мала привредна друштва, која су за трећину увећала добитак у односу на претходну годину, при чему су мала привредна друштва забележила најизраженији раст профитабилности, по стопи од 34,2%.

Раст профитабилности је код средњих привредних друштава био праћен растом броја запослених за 19.239 радника, док су мала привредна друштва остварила бољи резултат уз смањење броја запослених за 5.144 радника.

Највећи позитиван нето резултат су генерисали велики системи, чији је укупан добитак увећан за 2,2% у поређењу са претходном годином, а ова друштва су забележила и највећи раст броја запослених- за 29.101 радника.

Последице кризе највише су се одразиле на пословање микро предузећа. Она су остала у сфери негативног резултата, при чему је њихов губитак смањен за 16,4% на годишњем нивоу, док је број запослених повећан за 396 радника у односу на претходну годину.

Детаљнији приказ података о пословању привреде у протеклој години објављен је на инфографици-Финансијски резултати пословања привредних друштава и предузетника.

11. мај 2021. Рeфoрмскe aктивнoсти држaвe зa унaпрeђeњe пoзициje Рeпубликe Србиje нa глoбaлнoj рaнг-листи Свeтскe бaнкe o лaкoћи пoслoвaњa - Doing Business 24. мај 2021. Регионални портал привредних регистара, БИФИДЕКС, покреће комерцијалне услуге