У оквиру Регистра медија, на интернет страници Агенције за привредне регистре ажурирана је листа од 482 медија који немају регистроване све податке прописане новим Законом о јавном информисању и медијима.

Тренутно је регистровано 2.588 медија, од чега мање од петине нема уписане све податке који су законом прописани као предмет регистрације, па Агенција позива издаваче медија да најкасније до 4. фебруара 2024. године испуне своју законску обавезу и региструју све потребне податке.

Сви издавачи медија, који до сада нису регистровали податке о главном уреднику а требало је то да учине и по одредбама старог закона, дужни су да поднесу пријаву и региструју податке о главном уреднику у наредних месец ипо дана, односно до истека рока прописаног новим законом. Ову обавезу имају и издавачи медија који су променили главног уредника, али нису регистровали ову промену у року од 15 дана од настале промене. Они треба да поднесу регистрациону пријаву са одговарајућом документацијом, како би се у регистру ажурирали подаци о главном уреднику, који су обавезан предмет регистрације.

Ако је издавач медија друштво капитала, онда издавач има законску обавезу да региструје документ прописан чланом 47. став 1. Закона о јавном информисању и медијима, који садржи податке о правним и физичким лицима која непосредно или посредно имају више од 5% удела у оснивачком капиталу издавача, податке о њиховим повезаним лицима, у смислу закона којим се уређује правни положај привредних друштава и податке о другим издавачима у којима та лица имају више од 5% удела у оснивачком капиталу.

Уколико издавач не региструје наведене податке у прописаном року, регистратор ће избрисати медиј из регистра по службеној дужности, без доношења посебног акта о брисању.

08. децембар 2023. Шестомесечни резултат увођења обавезне електронске регистрације оснивања привредних друштава 27. децембар 2023. Омогућена електронска регистрација промене података и брисања предузетника