Агенција за привредне регистре данас је објавила Мапу Регистра мера и подстицаја регионалног развоја (Мапа РегМПРР), са полугодишњим подацима за 2024. годину, на којој су приказане информације о улагањима државе, привредном развоју и привредним потенцијалима, тако да она пружа свеобухватну слику развоја домаће економије. 

Улагање државе и њених институција у развој привреде и непрофитног сектора, односно подстицаји регионалног развоја, представљени су на Мапи РегМПРР према намени, корисницима и реализаторима, као и врсти финансијског подстицаја и територијалном усмеравању средстава.

Поред тога, на Мапи РегМПРР су дати кључни подаци о привреди и непрофитном сектору (показатељи структуре, задужености, неликвидности и финансијске перформансе), као и основни подаци (површина, број становника, просечна зарада, БДП, број запослених и незапослених и сл), укупно и по територијалном принципу, за текућу и претходне три године, у табеларној и графичкој форми. Наведени подаци су обједињени из других регистара које води Агенција са подацима преузетим од других државних органа и организација.

Подаци на Мапи РегМПРР показују да су реализатори подстицаја регионалног развоја у првом полугодишту 2024. године реализовали подстицајна средства у укупном износу од 126,8 млрд динара, при чему се 118,9 млрд динара или 93,7% односи на бесповратна средства. У поређењу са истим периодом претходне године забележено је повећање подстицајних средстава за 72,5%.

Значајни део укупно реализованих подстицаја усмерен је привреди, и то привредним друштвима и предузетницима 49,9 млрд динара, што је 39,3%, пољопривредним газдинстивима 36,4 млрд динара, што је 28,7%, институцијама из области образовања и науке 20,0 млрд динара, што је 15,7% и јединицама локалне самоуправе 14,6 млрд динара, што је 11,5%.

Према намени улагања 87,8% укупно реализованих подстицаја (111,3 млрд динара) усмерено је у: подстицање пољопривреде (36,7 млрд динара); саобраћајну инфраструктуру (24,5 млрд динара); образовање, науку, културу и спорт (24,2 млрд динара); подстицање производње (12,9 млрд динара); заштиту животне средине (6,9 млрд динара), као и у енергетску инфраструктуру (6,1 млрд динара). Највећи пораст улагања у односу на прво полугодиште претходне године забележен је у области подстицања пољопривреде и енергетске инфраструктуре.

Мапа РегМПРР представља посебно користан извор информација за потенцијалне инвеститоре и субјекте регионалног развоја у Републици Србији. Пре улагања на одређеној територији, инвеститорима је од интереса да прибаве и сагледају, како карактеристике достигнутог привредног развоја, тако и потенцијале за развој изабране територије (степен развијености општине, број становника, квалификациона структура незапослених и сл). Уједно, субјектима регионалног развоја доступне информације су од значаја, у поступку доношења одлука о подстицајним улагањима, а у циљу смањивањa регионалних неравномерности, кроз јачање економије одређене територије и подизање нивоа конкурентности привреде на тој територији.

Корисницима су на Мапи РегМПРР доступни сви објављени подаци без накнаде, а одговарајућом претрагом их могу добити као сетове података за сва четири територијална нивоа (Република Србија, региони, области и општине).

10. септембар 2024. Позитиван помак ка смањењу задужености привреде у 2023. години