Агенција за привредне регистре (АПР) обавештава све заинтересоване кориснике да је данас, 3. фебруара 2014. године, на овој интернет страни у одељку „Финансијски извештаји и бонитет“  објављена апликација Агенције за састављање финансијских извештаја за 2013. годину.

Подсећамо да се редовни годишњи финансијски извештаји састављени у апликацији Агенције у складу са Техничким упутством за примену апликације (електронска форма), а достављени преко интернета, посредством посебног веб сервиса, морају одштампати из апликације и обавезно доставити препорученом поштанском пошиљком на адресу: Агенција за привредне регистре, 11000 Београд 6, са навођењем одговарајућег поштанског фаха, јер ће се у противном сматрати да финансијски извештај није ни предат.

За потребе обвезника који не користе апликацију Агенције за састављање финансијских извештаја у електронској форми већ финансијске извештаје састављају у писаној форми, од 15. јануара 2014. године на истој интернет страни постављени су важећи обрасци финансијских извештаја, за све врсте обвезника, као и образац захтева за регистрацију тих извештаја. Такође су објављена и Правила рачунске и логичке контроле финансијских извештаја за 2013. годину, за све врсте обвезника. Скрећемо пажњу свим обвезницима, који финансијске извештаје за 2013. годину састављају на обрасцима прописаним за привредна друштва, задруге, огранке страних правних лица, факториг друштва, установе које обављају делатност ради стицања добити, друга правна лица и предузетнике, да је дошло до измене подзаконског акта у вези са обрасцем „Статистички анекс“, односно да се  у обрасцу под ознаком АОП 602 –ознака за величину, уноси ознака из Обавештења о разврставању, коју је правно лице утврдило на основу података из финансијског извештаја и критеријума прописаних чланом 6. новог Закона о рачуноводству („Сл. гласник РС“, број 62/2013) и то : 4 за велико, 3 за средње, 2 за мало и 1 за микро правно лице, а предузетници уносе ознаку 1 пошто се у складу са овим законом сматрају микро правним лицима.

Почев од 3. фебруара 2014. године, свим обвезницима и другим заинтересованим лицима ће бити омогућена претрага пријема финансијских извештаја за 2013. годину, уношењем матичног броја правног лица, са информацијама о томе да ли се обвезник налази у списку обвезника за предају финансијских извештаја, као и у којем обиму је дужан да достави финансијски извештај. Зависно од форме састављања финансијског извештаја (електронска или писана), пружа се и информација о износу накнаде за регистрацију тог извештаја, као и рачун за уплату те накнаде.

Обвезницима који су до датума претраге предали пошиљку са финансијским извештајем за 2013. годину, биће приказана информација да је пошиљка стигла у Агенцију и број под којим је  евидентирана.

Праћење тока обраде финансијских извештаја за 2013. годину, биће омогућено у другој половини фебруара ове године.

 
28. јануар 2014. Разврставање правних лица према новом Закону о рачуноводству и прекид извештавања 06. фебруар 2014. Прекид извештавања из Регистра финансијских извештаја и бонитета