Представници Агенције за привредне регистре, заједно са представницима Министарства привреде и Управе за спречавање прања новца, у оквиру пројекта „Спречавање прања новца и финансирања тероризма у Србији“, који подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, а спроводи Савет Европе, били су у студијској посети Регистру стварних власника Републике Малте, у периоду од 5. до 8. септембра 2022. године.

Делегација Србије се у оквиру ове посете Малти, односно Пословном регистру Малте, детаљно упознала са регистром стварних власника, као и са пословањем Финансијско-обавештајне јединице Малте, све у циљу унапређења домаће законске регулативе и вођења евиденције стварних власника.

Да подсетимо, Централна евиденција стварних власника успостављена је у Агенцији за привредне регистре 31.12.2018. године, а тренутно је у централној, електронској бази података евидентирано 89 одсто од свих регистрованих субјеката који имају законску обавезу да електронски евидентирају своје стварне власнике.

29. јул 2022. У првој половини године регистрован већи број основаних привредних субјеката него у истом периоду прошле године 05. октобар 2022. Саопштење Агенције за привредне регистре поводом оптужби Фудбалског клуба „Партизан”