Агенција за привредне регистре (АПР) обавештава сва правна лица - обвезнике ревизије да је у току обраде документације о усвајању редовних годишњих, односно консолидованих финансијских извештаја за 2009. годину утврдила да је чак две трећине обвезника доставило документацију са недостацима који спречавају њену даљу обраду и објављивање на интернет страни Агенције, у року који је предвиђен Законом о рачуноводству и ревизији (31. октобар 2010. године).

Уочени недостаци су, углавном, последица непоступања обвезника у складу са значајним изменама члана 31. Закона о рачуноводству и ревизији (''Сл. Гласник РС'', бр. 46/2006 и 111/2009) донетим крајем 2009. године.

Агенција још једном подсећа све обвезнике ревизије да документацију о усвајању редовних годишњих, односно консолидованих финансијских извештаја у складу са Законом чине: 

  • Одлука да је скупштина или други недлежни орган обвезника усвојио редован годишњи односно консолидовани финансијски извештај
  • Извештај ревизора о обављеној ревизији редовног годишњег односно консолидованог финансијског извештаја потписан од стране овлашеног ревизора и оверен печатом предузећа за ревизију (оригинал)
  • Одлука о расподели добити, односно покрићу губитка по редовном годишњем финансијском извештају (ако је одлучено да се добит распоређује, односно да се врши покриће губитка) односно изјава законског заступника да није донета одлука о расподели добити, односно покрићу губитка (ако није одлучено да се добит распоређује, односно да се врши покриће губитка)
  • Кориговани редовни годишњи финансијски извештај, односно кориговани консолидовани финансијски извештај, ако садрже корекције у односу на достављени редовни годишњи, односно консолидовани финансијски извештај
  • Годишњи извештај о пословању (ако је за обвезника то утврђено посебним прописом)
  • Доказ о уплати накнаде за објављивање документације из члана 31. Закона
  • Обавештење о разврставању по величини, уколико је на основу података из коригованог финансијског извештаја дошло до промене величине правног лица у односу на редован годишњи финансијски извештај
  • Контакт подаци о лицу одговорном за састављање финансијског извештаја (име и презиме, адреса, контакт телефон, и-мејл).

Такође, подсећамо да је праћење тока пријема и обраде докуметације из члана 31. Закона омогућено на овој интернет страници у одељку Финансијски извештаји и бонитет - Претраживање финансијских извештаја за 2009. годину, где сви заинтересовани корисници упитом по матичном броју могу добити информације везано за исправност достављене документације.

Поред тога, обвезници који су доставили документацију са недостацима биће о томе и писмено обавештени - поштанском пошиљком на адресу обвезника или на другу адресу коју је обвезник доставио уз документацију. По завршетку поступка обраде документације о усвајању редовних годишњих, односно консолидованих финансијских извештаја за 2009. годину сваком обвезнику ће бити достављена потврда о регистрацији те документације. Наведена документација ће бити објављена у одељку Финансијски извештаји и бонитет - Објављивање финансијских извештаја. Сви они обвезници који нису доставили наведену документацију, односно у остављеном року не доставе исправке или допуне документације наведене у обавештењу о недостацима, трпеће санкције које су такође прописане наведеним изменама Закона.

11. октобар 2010. АПР уручује потврду о додељеном ПИБ уз решење о оснивању 21. октобар 2010. Саопштење поводом годишњице рада регистара удружења и страних удружења