За годину дана рада, у Регистар удружења и Регистар страних удружења у АПР-уписано 4.399 домаћих удружења и 52 представништва страних удружења.

Неуписана удружења имају рок да до 22. априла 2011. године испуне законску обавезу. Од 22. октобра прошле године, када су са радом почели Регистар удружења и Регистар страних удружења уписано је 2.162 нових удружења, док је 2.237 постојећих удружења своја документа ускладило са Законом о удружењима, уписујући се у регистар Агенције за привредне регистре. У истом периоду, у Регистар страних удружења уписана су 52 представништва. Она удружења која се до 22. априла идуће године не ускладе с новим Законом о удружењима и која се не упишу у електронске регистре АПР биће брисана према спроведеном поступку ликвидације.

Апелујемо на постојеће организације цивилног друштва, које се до сада нису уписале у регистар АПР, да испуне своју законску обавезу не чекајући крајњи рок, како се не би стварале непотребне гужве и продужавало време регистрације.

Поједностављена процедура регистрације: Закон у удружењима пренео је надлежности са Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Министарства унутрашњих послова на АПР, где су административни послови регистрације свих организација цивилног друштва обједињени на једном месту. Успостављањем јединствених, електронских евиденција омогућен је слободан и обједињен приступ јавним подацима о регистрованим удружењима и представништвима страних удружења, чиме је обезбеђена њихова транспарентност. Захваљујући једношалтерском систему за оснивање привредних субјеката, удружења уз решење о упису оснивања добијају и порески идентификациони број (ПИБ) чиме им се омогућава почетак пословања. Процедура регистрације удружења и добијање ПИБ-а у АПР данас трају између 5 и 10 дана, што је, у односу на ранији период, значајна уштеда времена и администартивних трошкова. На интернет страни АПР, корисници се могу информисати о току обраде њихових предмета, као и евентуалним недостацима у документацији, на основу којих могу ефикасније реаговати и максимално смањити време чекања на завршетак регистрације удружења.

Видео материјал са изјавом Нивес Чулић, регистраторке Регистра удружења и Регистра страних удружења, Агенције за привредне регистре, можете преузети са сајта www.infobiro.tv.

 

12. октобар 2010. Упозорење привредним субјектима на недостатке у документацији о усвајању финансијских извештаја 28. октобар 2010. Скупштина Европског привредног регистра у Београду (ВИДЕО)