Агенција за привредне регистре јуче је покренула принудну ликвидацију код 7.500 привредних друштава, код којих су се испунили разлози за принудну ликвидацију прописани чланом 546. став 1. тачка 10. Закона о привредним друштвима, због тога што нису доставили годишње финансијске извештаје за две узастопне године (2015. и 2016. годину) до краја пословне 2017. године.

И у наредним данима, Агенција ће наставити да покреће поступке принудне ликвидације, сличним темпом, и код преосталих 15.500 привредних друштава која испуњавају разлоге за покретање тог поступка. 

У складу са чланом 547. Закона о привредним друштвима, поступак принудне ликвидације по службеној дужности спроводи регистратор привредних субјеката, доношењем решења о покретању принудне ликвидације за свако појединачно привредно друштво, на основу кога се друштво  преводи у статус „у принудној ликвидацији“, који се објављује уз пословно име друштва. Истовремено се објављује оглас о покретању принудне ликвидације за свако појединачно друштво у непрекидном трајању од 60 дана, на сајту АПР-а, у Регистру привредних субјеката, у одељку: Претрага података, на линку: Претрага огласа и обавештења.

Тек након истека прописаног рока од 60 дана, регистратор ће предузети следећи корак и у наредном року од 30 дана брисаће наведена друштва по службеној дужности.

Од датума преласка у статус друштва у принудној ликвидацији, односно од дана објављивања огласа о принудној ликвидацији, органи друштва могу да наставе са радом, али друштво не може да предузима нове послове већ само може да завршава започете послове, укључујући и измирење доспелих обавеза, као и плаћања за текуће обавезе друштва и обавезе према запосленима.  

За време принудне ликвидације друштва не исплаћује се учешће у добити, односно дивиденда, нити се имовина друштва расподељује члановима друштва пре брисања друштва из регистра.

Од дана покретања поступка принудне ликвидације, сви судски и управни поступци у односу на друштво које је у принудној ликвидацији, прекидају се.

Од дана објављивања огласа о принудној ликвидацији, друштво не може да региструје промене података у Регистру привредних субјеката. 

21. мај 2019. Привредни субјекти имају обавезу да редовно ажурирају податке у Централној евиденцији стварних власника 04. јун 2019. Агенција за привредне регистре покренула принудну ликвидацију 23.000 привредних друштава