Вредност уговора о финансијском лизингу у Србији износи више од 2,6 милијарди ЕУР. У првих шест месеци ове године склопљено је 6.345 нових лизинг уговора, што је 30% мање него у истом периоду прошле године. У другом кварталу ове године приметан је пораст у броју лизинг уговора, рекла је новинској агенцији «Бета» регистраторка у Регистру финансијског лизинга Тања Вукотић - Маринковић.

Вукотић-Маринковић је навела да се и даље лизинг највише користи за набавку аутомобила, иако се број тих уговора у укупном збиру за првих шест месеци смањио на 40%, док је у исто време лане чинио 55,4% уговора о лизингу.

Куповина апарата за домаћинство на лизинг опала је у првој половини године. До смањења броја уговора за набавку кућних апарата дошло је после одлуке Народне банке Србије да лимитира минимални износ лизинг уговора на 2 хиљаде еура, рекла је регистраторка у Регистру финансијског лизинга.

Према њеним речима, лизинг уговори за набавку кућних апарата чине 18,2 процента од укупног броја «живих» уговора, регистрованих у Регистру финансијског лизинга.

АПР добија да региструје уговоре о финансијском лизингу од 17 лизинг кућа. Највећи број регистрованих уговора имају Hypo-Alpe-Adria leasing, Raiffeisen leasing и VB leasing.

До 30. јуна било је активно 63.148 уговора о финансијском лизингу.

 
11. јул 2008. Одељак „Примена закона у пракси“ Регистра заложног права допуњен новим примерима 25. јул 2008. Саопштење о посећености сајта Агенције за првих 6 месеци