„И поред напретка од четири места на Дуинг бизнис листи 2020, Србија може још боље, ако се држава одлучи на искључиво електронску регистрацију оснивања фирми”, рекао је директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић у интервјуу који је објавио дневни лист Блиц.

 Он је истакао да циљ АПР није Дуинг Бизнис листа, већ олакшавање процедура привредницима, а упркос томе што су у протеклој години спроведена одређена унапређења, те искораке Светска банка није оценила као олакшавање услова за пословање.

 „У претходних годину дана увели смо електронско подношење регистрационе пријаве оснивања вишечланог ДОО, уз коју се подноси оснивачки акт као електронски документ, потписан електронским потписом. Иако је укинута обавеза коришћења печата за привредна друштва, он се и даље користи у пракси, па Светска банка не признаје тај искорак“ указује Лучић.

 Директор АПР-а наводи да је увођењем једношалтерског система регистрације пре десет година омогућена електронска размена података између институција што је скратило број процедура за покретање пословања, а просечно време доношења одлука по регистрационим пријавама за оснивање привредних друштава и предузетника је 24 сата од подношења пријаве, било у електронској или папирној форми. „Светска банка ће ову процедуру прихватити као напредак тек када број електронских пријава буде већи од папирних, што још није случај јер су људи навикли на папир, као што су навикли и на печат“, закључује Лучић.

 Лучић закључује да оно што, можда, недостаје јесте одлучнији корак државе ка потпуно електронској регистрацији, јер ако би држава, на пример, прописала да се регистрација оснивања искључиво обавља у електронској форми, као што је то учињено у случају грађевинских дозвола и финансијских извештаја, тада бисмо могли као земља врло брзо забележимо напредак на листи, док би се број електронски регистрованих фирми повећао.

 Област издавања грађевинских дозвола раније је имала значајну улогу приликом позиционирања Србије на Дуинг бизнис листи, а у односу на прошлу годину скочили смо са 11. на 9. место.

 “Још важније, у систему Централне евиденције обједињених процедура за издавање електронске грађевинске дозволе, у потпуно дигиталном окружењу, свакодневно ради око 9.000 регистрованих корисника. Систем ради нон-стоп и за првих девет месеци ове године примљено је 82.350 захтева, што је за 13 одсто више него у истом периоду прошле године. Од почетка рада евиденције до краја прошле године примили смо више од 5,8 милиона електронских докумената. Такође је значајан податак да се од увођења система време издавања грађевинских дозвола стално скраћује, што доприноси даљем напретку Србије на Дуинг бизнис листи, али овај се систем стално унапређује“наглашава Лучић.

 За 2021. годину, директор Агенције за привредне регистре најављује увођење електронског подношења пријаве за упис заложног права на покретним стварима и правима.

 “Увођење система електронске пријаве у Регистру финансијског лизинга биће омогућено почетком 2020. године и то је планирано програмом Владе за унапређење позиције Србије на Дуинг бизнис листи. При крају је пројекат за израду софтвера који ће не само убрзати процедуру подношења пријава за банке, привреду и државу, већ ће убрзати обраду тих захтева и смањити трошкове манипулисања папирима, јер дигитални начин рада је најефикаснији и најекономичнији”, открива за Блиц Милан Лучић.

17. октобар 2019. Пословање економских целина у привреди у 2018. години 01. новембар 2019. Пријавa и одјава предузетника из евиденције обвезника достављања финансијских извештаја за 2019.