Агенцији за привредне регистре је недељу дана пре истека рока (2. март 2020. године) за достављање Података за статистичке потребе за 2019. годину (СИ) и Изјаве о неактивности, тек једна трећина укупног броја обвезника доставила поменуте податке, односно изјаве.

У наредних седам дана се очекује да ову обавезу испуни још око 200.000 обвезника, па позивамо обвезнике да не чекају последњи дан рока и да доставе предметне податке и изјаве што пре, како би несметано и без потенцијалних компликација извршили те обавезе.

Подсећамо да по истеку наведеног рока више неће бити могуће доставити Податке за статистичке потребе путем Посебног информационог система за састављање и достављање извештаја, док се за све касније достављање Изјаве о неактивности наплаћује и допунска накнада за неблаговремено подношење, у износу од 3.000 динара.

Такође, обвезници могу искористити могућност да до 2. марта 2020. године, уз податке за статистичке потребе, истовремено доставе и редован годишњи финансијски извештај са одговарајућом документацијом за 2019. годину.

Имајући у виду да је број обвезника финансијског извештавања за 2019. годину значајно повећан у односу на претходну годину, пре свега за више од 90.000 предузетника који су књиге по систему двојног књиговодства почели да воде у 2019. години и који по први пут достављају извештаје путем информационог система Агенције, нарочито скрећемо пажњу тим обвезницима да поведу рачуна о томе да се подаци у обрасцима обавезно исказују у хиљадама динара.

Све информације потребне за достављање извештаја, односно Изјава о неактивности за 2019. годину, доступне су у одељку Регистри- Финансијски извештаји, док се за сва спорна питања обвезници могу обратити на следеће имејл- адресе:

  • sd@apr.gov.rs - за техничка питања и у вези са потписивањем захтева и документације;
  • obveznicifi@apr.gov.rs - за ажурирање података о обвезницима у Евиденцији обвезника, а нарочито назива и законског заступника обвезника, као и периода за који саставља извештај;
  • finizvestaji@apr.gov.rs- за помоћ у вези са обимом и садржином извештаја и документације који се достављају, као и у вези са правилима која при том морају бити задовољена.

Скрећемо пажњу корисницима који су извршили уплату прописане накнаде за обраду и јавно објављивање финансијског извештаја, односно изјаве о неактивности, да нема потребе да чекају упаривање накнаде са захтевом, већ да скенирану уплатницу приложе на предвиђено место у оквиру ПИС ФИ система и доставе припремљени извештај.

20. фебруар 2020. Регионалном порталу привредних регистара приступио Национални пословни центар Републике Албаније 28. фебруар 2020. Примљено 192.389 извештаја