Од 1. априла 2020. године, почела је примена Закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима („Службени гласник РС”, бр. 91/19), којим су уведена два нова правна института код друштава са ограниченом одговорношћу:

  • резервисани сопствени удео и
  • финансијски инструмент - право на стицање удела.

Резервисани сопствени удео је удео који друштво стиче од (свих или појединих) чланова друштва и уз њихову сагласност, ради расподеле финансијских инструмената – права на стицање удела.

Друштво може имати више резервисаних сопствених удела, при чему се сваком резервисаном сопственом уделу приликом регистрације додељује посебан идентификациони број. Информације о регистрацији резервисаног сопственог удела у Регистру привредних субјеката погледајте на овом линку.

Финансијски инструмент - право на стицање удела друштво издаје из резервисаног сопственог удела једном или више лица. Тим инструментом омогућава се лицу коме је издат тај финансијски инструмент да под повлашћеним условима (цени) стекне удео у друштву након истека одређеног времена (наведеног у одлуци о издавању финансијског инструмента). Ималац права на стицање удела региструје се у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности.

Након доспећа права на стицање удела и уплате уговорене цене, релизовање права на стицање удела врши се тако што се финансијски инструмент исписује из Централног регистра, а законити ималац финансијског инструмента се уписује као члан друштва у Регистру привредних субјеката, уз истовремени упис смањења резервисаног сопственог удела. Информације о регистрацији уписа чланова друштва који су реализовали своје право на стицање удела погледајте на овом линку.

14. април 2020. Помоћ и предузетницима који су регистровали привремени прекид обављања делатности од 15. марта, али под условом да нису смањивали број запослених 16. април 2020. За васкршње празнике неће радити Инфо центар