У оквиру Регистра мера и подстицаја регионалног развоја (РМПРР), данас је објављена Мапа Регистра мера и подстицаја регионалног развоја, на којој су приказани скупови информацијa о улагањима државе, привредном развоју и привредним потенцијалима, са полугодишњим подацима за 2020. годину.

Подаци на Мапи показују да су реализатори подстицаја регионалног развоја, и поред ванредног стања проглашеног због пандемије болести изазване корона вирусом (COVID-19), успели да у првој половини 2020. године реализују средства подстицаја у значајном обиму и да је подршка државе превасходно била намењена привреди.

Од укупно реализованих улагања у износу од 76,3 милијарде динара, 60 % се односи на подстицаје усмерене привредним друштвима и предузетницима. При том, износ подстицаја исплаћених микро, малим и средњим привредним друштвима је већи за 58%, а великим друштвима за 19,7% у односу на исти период прошле године.

Привредним друштвима је највише средстава исплаћено преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (23,1 милијарде динара, што чини 52% укупних подстицаја усмерених наведеним корисницима) и Фонда за развој РС (7,9 милијарди динара, или 17,6% укупних улагања усмерених привредним друштвима).

Пољопривредним газдинствима је у првих шест месеци ове године исплаћено 9,3 милијарди динара подстицајних средстава, што чини 78,8% укупних прошлогодишњих улагања.

Учешће бесповратних средстава у укупно реализованим подстицајима у првих шест месеци текуће године износи 85% укупних улагања и та средства су за 18% већа у односу на исти период претходне године.

Скупови обједињених информација из РМПРР и других регистара које води Агенција, као и информација које Агенција преузима од других државних органа и организација, у табеларној и графичкој форми, приказани су на нивоу републике, региона, области и општина, за текућу и три претходне године.

На Мапи су ове обједињене информације груписане у основне податке (о површини земље, броју становника, просечној заради, БДП, броју запослених и незапослених), показатеље структуре привреде и непрофитног сектора (број субјеката, новооснованих, угашених и др.) и њихове финансијске перформансе (резултати пословања), показатеље задужености привреде и непрофитног сектора (финансијски лизинг и залога), показатеље неликвидности привреде и непрофитног сектора и, на крају, у податке о укупним подстицајима регионалног развоја (по намени, врсти корисника, реализаторима, врсти финансијског подстицаја и територијалном усмеравању средстава из буџета и других извора финансирања).

Информације приказане на Мапи РМПРР, на којој су све општине у Републици Србији означене и достигнутим степеном развијености, према важећем пропису, представљају посебно користан извор информација за потенцијалне инвеститоре у Републици Србији, којима је у интересу да, пре улагања на одређеној територији прибаве и сагледају, како карактеристике достигнутог привредног развоја, тако и потенцијале за развој изабране територије, почев од величине територије, броја становника, квалификационе структуре незапослених, као и друге елементе развоја територије с једне стране, али и за субјекте регионалног развоја у процесу доношења одлука о подстицајним улагањима, усмереним на јачање економије одређене територије и подизање нивоа конкурентности привреде на тој територији, а све у циљу смањивањa регионалних неравномерности развоја, с друге стране.

Kорисницима су на Мапи доступни сви објављени подаци без накнаде, а одговарајућом претрагом их могу добити као сетове података за сва четири територијална нивоа.

15. август 2020. Регистар заложног права се припрема за прелазак на дигитални начин рада 31. август 2020. 3. септембра 2020. године истиче рок за достављање консолидованих годишњих финансијских извештаја за 2019. годину