Упркос отежавајућим околностима наметнутим пандемијом корона вируса, привреда је и током 2020. године успела да одржи постигнути обим пословних активности из претходне године и оствари позитиван нето резултат за петину већи у односу на 2019. годину, чему је значајно допринело сто привредних друштава са највећим пословним приходима и сто привредних друштава са највећим нето добитком, оцењено је у Извештају о СТО НАЈ... привредних друштава у 2020. години који је Агенција за привредне регистре данас објавила на својој интернет страници, заједно са листама првих сто привредних друштава оформљеним према пословним приходима, нето добитку, пословној имовини и капиталу, нето губитку и укупном губитку.

Сто друштава са највећим пословним приходима имало је удео од 27,9% у пословним приходима целе привреде и удео од 24,4% у основним финансијским перформансама привреде, а   запошљавало је 16,5% укупног броја радника у привреди. На овој листи преовлађују велики системи (98) који су реализовали 98,9% пословних прихода друштава са те листе. Већину чине бонитетно способна друштва (72), од којих су 34 са веома добрим бонитетом. Привредна друштва из овог сегмента карактерише повољна финансијска структура, док је код само два друштва евидентирана неликвидност која је трајала у краћем периоду. Највећи број привредних друштава са ове листе (86) био је присутан на тој листи и у претходној години.

Сто привредних друштава са највећим нето добитком је у 2020. години остварило нешто мање од трећине нето добитка свих друштава и 21,9% у главним финансијским перформансама, а у овом сегменту је био запослен сваки десети радник ангажован у привреди. Према величини, у овом сегменту је највише великих друштава (74), чији је добитак од 174.771 милион динара повећан за четвртину. Ту је и 19 друштава средње величине, чији је добитак више него дуплиран у односу на претходну годину, а интензивнији раст нето добитка су забележила четири мала и три микро друштва (7,4 и 6,5 пута). На листи се издвајају 72 друштва која су бонитетно способна, а од тога њих 54 имају одличан или веома добар бонитет, док бонитет није оцењен код 16 друштава која су имала статусну промену. Неликвидност је у 2020. години евидентирана код само једног друштва и то у трајању од шест дана. Нешто мање од две трећине друштава са ове листе (63) је било на истој листи и претходне године.

Од  103.327 друштава, чији су подаци из редовних годишњих финансијских извештаја за 2020. годину анализирани са аспекта успешности пословања, финансијских капацитета и губитака, на АПР листама СТО НАЈ... рангирано је укупно 349 привредних друштава, са највећим утицајем на основне финансијске перформансе привреде у протеклој години.

Кратак осврт на СТО НАЈ... привредних друштава можете прочитати овде.

Табела са прегледом привредних друштава која се налазе на првих места листа:

 

Извештај и презентација СТО НАЈ... привредних друштава у 2020. години објављени су у оквиру дела Финансијски извештаји – Публикације/ СТО НАЈ... привредних друштава.

 

14. октобар 2021. Расте број ДОО и предузетника основаних путем сервиса еРегистрација 01. новембар 2021. Пуштен у рад унапређени систем за издавање еДозвола, уз стални пораст броја издатих грађевинских дозвола