Београд, 2. фебруар 2018. године- Директор Агенције за привредне регистре (АПР) Звонко Обрадовић и директор Регулаторне агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) др Владица Тинтор потписали су данас протокол о сарадњи ради ефикасније размене података.

Протоколом о сарадњи предвиђена је електронска размена података која је омогућена  повезивањем, путем веб сервиса, информационих система ове две институције, уз коришћење свих могућности у области информационих и телекомуникационих технологија.

На основу ове сарадње биће аутоматизовани послови које РАТЕЛ обавља у спровођењу својих надлежности што ће олакшати сарадњу са операторима јавних комуникационих мрежа и услуга, у смислу испуњења међусобних обавеза. Сарадња између РАТЕЛ-а и АПР-а, дефинисана протоколом, обухвата коришћење података из регистара које води АПР, као и података из информационог система РАТЕЛ-а који могу бити потребни АПР-у ради обављања послова из његове надлежности.

Посебним споразумом дефинисани су техничко-технолошки услови за преузимање података путем АПР-овог веб сервиса за праћење и преузимање података о регистрованим правним лицима и предузетницима, уз поштовање одредаба Закона о заштити података о личности.

Веб сервис Агенције за привредне регистре се већ пет година успешно користи од стране многих државних органа и институција, а сарадња са РАТЕЛ-ом представља још један допринос дигитализацији целокупне државне управе.

 
26. јануар 2018. Прошле године основано је око 43.446 привредника, највише у марту и мају 06. фебруар 2018. У јануару, највише основано трговинских друштава и предузетника регистрованих за програмирање