Правна лица и предузетници могу, путем посебне врсте захтева, да захтевају предузимање одређених активности у вези са финансијским извештајем, односно документацијом из члана 45. Закона о рачуноводству коју су већ поднели или намеравају да доставе Агенцији за привредне регистре (Агенција), ради јавног објављивања.

Садржина захтева

У оквиру захтева „Посебан захтев обвезника“, правна лица и предузетници достављају документ којим опредељују врсту захтева коју подносе, а који је потписан квалификованим електронским потписом законског заступника:

  • Захтев за измену података у финансијском извештају, односно документацији која није објављена, којим обвезник иницира промену података, односно документације у већ достављеном, а необјављеном финансијском извештају, односно документацији;
  • Захтев за одустанак од поднетог финансијског извештаја, односно документације, којим обвезник одустаје од достављеног финансијског извештаја, односно документације коју је доставио уз финансијски извештај или од Изјаве о неактивности, уколико исти већ нису јавно објављени;
  • Захтев за измену корисничког налога, којим обвезник захтева замену корисничког налога путем којег су финансијски извештаји и документација, односно Извештај за статистичке потребе достављени за претходне две извештајне године, како би ново лице које води пословне књиге и саставља финансијске извештаје обвезника могло да приступи истим у Посебном информационом систему Агенције (ПИС ФИ Агенције) путем новог корисничког налога.

Сваки од наведених конкретних докумената које обвезник прилаже у оквиру захтева, саставља се у слободној форми (не постоји образац), с тим да је потребно навести следеће податке:

  • назив и матични број обвезника;
  • разлог подношења конкретне врсте захтева (нпр. раскид уговора са лицем које води пословне књиге и саставља финансијске извештаје обвезника, унети погрешни подаци у финансијском извештају);
  • ФИН број захтева који су већ достављени Агенцији, а у вези са којима се подноси Посебан захтев обвезника;
  • додатни подаци код конкретне врсте Посебног захтева обвезника (нпр. мејл адресу новог корисничког налога -код захтева за измену корисничког налога);
  • име и презиме законског заступника обвезника.

За обвезнике код којих је законски заступник ограничен супотписом, неопходно је да захтев или документ који законски заступник доноси (нпр. Захтев за измену корисничког налога), буде потписан квалификованим електронским потписима законског заступника и супотписника.

Само изузетно, уколико постоје објективне околности које спречавају супотписника да обезбеди квалификовани електронски сертификат (нпр. супотписник је странац који није у могућности да дође у Републику Србију), прихватиће се сагласност супотписника на садржину Посебног захтева, издата у папирном облику. У том случају, поред поменуте сагласности, у оквиру захтева неопходно је доставити образложење супотписника о отежавајућим околностима због чега није потписао захтев својим квалификованим електронским потписом. Подсећамо да у овим ситуацијама, документа која доноси законски заступник треба да буду својеручно потписана од стране тог лица и супотписника, а потом верификована квалификованим електронским потписом законског заступника.

Начин достављања

Посебан захтев обвезника и документација се достављају применом Посебног информационог система Агенције, у електронском облику, на начин описан у Корисничком упутству за достављање посебног захтева обвезника

Да би се избегли проблеми у вези са видљивошћу појединих страна достављеног документа или података о потписнику, захтеви и документација који се достављају Агенцији морају бити потписани путем посебне бесплатне апликације Агенције (NexU-APR апликација) или путем апликација које обезбеђују потпис у клауду. На страници „Услуге - Сервис деск – техничка подршка еСервисима - Информације и техничка упутства” објављена су техничка упутства за инсталацију NexU-APR апликације и упутства за електронско потписивање сертификатима различитих сертификационих тела.

Захтев „Посебан захтев обвезника“ може бити потписан квалификованим електронским потписом законског заступника обвезника или неког другог лица. Додатно, конкретнa врстa захтева која се прилаже у виду документа (нпр. Захтев за измену корисничког налогамора бити потписанa квалификованим електронским потписом законског заступника обвезника.

Накнада

За обраду Посебног захтева обвезника се не плаћа накнада.

Обрада захтева

У случају да достављени „Посебан захтев обвезника“ има мањкавости, обавештење о утврђеним недостацима се објављује на интернет страници Агенције у оквиру Регистра финансијских извештаја и истог дана се обвезнику доставља информација о томе на мејл адресу која је унета за законског заступника у захтев и адресу лица које је креирало кориснички налог. Обвезник без одлагања треба да поступи по објављеном Обавештењу. У супротном, захтев неће бити одобрен и активност коју је обвезник захтевао неће бити реализована.

О коначној одлуци у вези са поднетим посебним захтевом обвезника, Агенција израђује допис који објављује на интернет страници Агенције и истог дана обвезнику доставља информација о томе на напред наведене мејл адресе.