Србија је од јуна прошле до јуна ове године значајно унапредила услове пословања, што је резултирало побољшањем позиције земље за 7 места (са 54. на 47. место) на ранг листи „Пословање (Doing Business) Светске банке“.

У најновијем Извештају о условима пословања 2017, Светска банка је по броју спроведених реформи сврстала Србију у првих 10 земаља на свету захваљујући реформама спроведеним у следеће три области - отпочињање пословања, добијање грађевинских дозвола и регистровање имовине.

Реформа у области отпочињања пословања односи се на поједностављење процедура и скраћење времена потребног за регистрацију фирме, што је Србији донело напредак од 18 места, са 65. на 47. место светске ранг листе.

Напредак је постигнут на основу увођења јединствене регистрационе пријаве за упис у Регистар привредних субјеката и Јединствени регистар пореских обвезника, што је поједноставило процедуру регистрације. Захваљујући електронском повезивању АПР-а и Пореске управе, укинута је и обавеза одласка у локалну организациону јединицу Пореске управе ради подношења пријаве за паушално опорезивање предузетника и пријаве за ПДВ обвезника. Укидањем ове процедуре, време потребно за отпочињање пословања скраћено је са 12 на 7 дана, а глобални просек је 21 дан.

Увођењем информационог система за издавање грађевинских дозвола, за чије је функционисање од 1. јануара ове године задужена Агенција за привредне регистре, Србија је успоставила систем електронског издавања грађевинских дозвола, и тиме повећала ефикасност процеса. Како стоји у извештају Светске банке, захваљујући овом систему, привредник у Београду сада може да изгради складиште у року од 156 дана, у односу на ранијих 327 дана.

Ова реформа обезбедила је највећи скок Србије на ранг листи земаља по лакоћи пословања, за 103 места, а у области добијања грађевинских дозвола остварен је напредак са 139. на 36. место, што је највише допринело побољшању укупне позиције земље.

Овогодишња листа први пут укључује и родну димензију, а регион Европе и централне Азије, коме припада и Србија, једини је у којем не постоје никакве баријере за жене у областима које прати Извештај.

Од земаља бивше Југославије, најбољи пласман има Македонија (10. место), Словенија (30. место) и Хрватска (43. место), а за Србијом (47. место) следе Црна Гора (51. место) и Босна и Херцеговина (81. место).

Обраћање Звонка Обрадовића, директора Агенције за привредне регистре, на Националној конференцији НАЛЕД-а на којој је представљен извештај Светске банке „Doing Business 2017- Јачање конкурентности Србије“, можете погледати овде или преузети са http://www.infobiro.tv/:

 
27. септембар 2016. СТО НАЈ...привредних друштава у 2015. години 03. новембар 2016. Нови реализатори на Мапи Регистра мера и подстицаја регионалног развоја