Анекс Споразума о оснивању и управљању Регионалним порталом привредних регистара Југоисточне Европе (Business and Financial Data Exchange- BIFIDEX) потписали су данас у Тирани Милан Лучић, председник Управног одбора Портала и директор Агенције за привредне регистре Републике Србије и Пранвера Фагу, директорка Националног пословног центра Републике Албаније.

Тако је регионалном порталу приступио привредни регистар Републике Албаније, са око 160.000 регистрованих привредних субјеката, којем су јула 2019. године приступили Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске и Централни регистар привредних субјеката Црне Горе.

Оснивање и развој регионалног ИТ портала привредних регистара Западног Балкана је подржала Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), док су успостављање портала омогућили Централни регистар Републике Северне Македоније и Агенција за привредне регистре Републике Србије. Овој иницијативи се придружио Фонд за добро управљање Велике Британије и финансијски подржао придруживање осталих земаља Западног Балкана порталу.

У Тирани је данас одржанa и радионица “Развој Регионалног портала привредних регистара”, на којој су представници регистарских институција Западног Балкана упознати са тренутним статусом BIFIDEX-а и његовим пословним моделом, анализом тржишта и потражњом, са досадашњим искуствима и „мапом пута“ за нове партнере из “западнобалканске шесторке”.

Регионални портал је информациона платформа која представља јединствену тачку приступа званичним и ажурним подацима о регистрованим привредним субјектима, а од његовог покретања 29. марта 2019. године, заинтересованим корисницима су на располагању некомерцијалне услуге, са пословним и финансијским подацима из привредних регистара Републике Србије и Северне Македоније.

Циљ је да се у наредном периоду омогући приступање и техничка интеграција осталих регистарских институција из региона, како би преко портала били понуђени и комерцијални сервиси и услуге са пословним информацијама које би олакшале прекогранично трговање и пословање, у сврху унапређења пословне климе у региону Западног Балкана.

14. фебруар 2020. Обезбеђена техничка подршка за пружање помоћи приликом достављања финансијских извештаја и у току празника 24. фебруар 2020. Тек трећина обвезника доставила статистичке извештаје и изјаве о неактивности за 2019. годину иако ускоро истиче рок