Регионални портал привредних регистара (БИФИДЕКС, www.bifidex.com) су на Копаоник бизнис форуму представили регионална директорка за Западни Балкан ЕБРД-а Жужана Харгитаи и директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић.

Харгитаи је нагласила да ЕБРД подржава унапређење пословног окружења, као и регионално повезивање Западног Балкана, а за пројекат регионалног портала каже да је конкретан и практичан алат који доприноси представљању региона као јединствене инвестиционе дестинације, јер омогућава приступ званичним информацијама о привредним субјектима из целог региона, на једном месту. Она је додала да се на основу овог практичног алата подржава и унапређује сарадња, обезбеђује боља информисаност, већа правна сигурност, раст поверења на тржишту, већа конкурентност и боље економско разумевање региона.

Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић истакао је да су три највећа регистра Западног Балкана, Србија и Северна Македонија, уз недавно придружену Албанију, већ учинила доступним своје податке преко портала.

Он је прецизирао да су преко портала доступни подаци о 1,4 милиона правних лица регистрованих у свим статусима, да су 700.000 активна правна лица, 650.000 брисани субјекти и 50.000 неактивни. Лучић је нагласио да су за транспарентност и информисаност веома значајни подаци о неактивним и брисаним субјектима, јер представљају историјски преглед који је понекад и важнији од података о активним компанијама.

„Циљ нам је да се за годину дана порталу прикључе и остали регистри из региона Западног Балкана, када ће на порталу бити подаци о више од два милиона правних лица и три милиона физичких лица“.

Како је Лучић најавио, Република Српска треба да подигне своје податке на портал за месец дана, Црна Гора до половине ове године, а очекује се прикључивање КиМ и БиХ.

Директор АПР-а, који тренутно обавља и функцију председника УО БИФИДЕКС-а, истиче да су Хрватска и Словенија, такође, зантересоване за пројекат, као и да њихови представници присуствују свим радионицама о порталу чији развој континуирано прате.

02. март 2020. Систем за састављање статистичких извештаја затвара се у поноћ, а крајњи рок за њихово достављање истиче 5. марта 05. март 2020. Рок за достављање извештаја за статистичке потребе потписаних електронским сертификатом истиче данас у поноћ