Агенција за привредне регистре и Привредна комора Србије потписали су три документа који ће привредницима у Србији и региону Западног Балкана омогућити лакши приступ пословним, финансијским и осталим подацима из АПР-ових регистара.

Директор АПР Милан Лучић је истакао да Агенција пружа подршку за покретање пословања и обављање пословних активности за више од 400.000 регистрованих привредних субјеката и око 50.000 правних лица, којима се пружи годишње у просеку око 1.000.000 административних услуга, од којих су добар део електронске услуге. Осим објављивања података преко интернета, државним органима АПР пружа податке путем веб сервиса и учествује у најзначајнијим пројектима е-Управе у Србији, рекао је Милан Лучић, директор Агенције за привредне регистре.

Председник ПКС Марко Чадеж је нагласио да су подаци АПР, као и друге базе података које комора користи, важни за привреду, јер захваљујући њима ПКС изводи аналитику на основу које може да пружи одговоре где извозити, у коју индустрију инвестирати, ко су најбољи добављачи, ко су пословни партнери, каква је крвна слика индустрије. Када је спољна трговина у питању, привредници могу да открију додатни потенцијал својих услуга или производа, као и извозна тржишта и то је највећа предност ове интегрисане статистике, указао је председник ПКС.

“Са АПР-ом сарађујемо дуго, а овим споразумима улазимо у нову фазу сарадње, на основу које ћемо понудити нову групу сервиса које не пружа ниједна институција, ни привредна комора у већем делу Европе”, истакао је Чадеж.

"Даљи развој сарадње са ПКС-ом омогућиће интензивнију размену података и унапређење привредног амбијента", рекао је директор АПР Милан Лучић. Он је додао да АПР жели да кроз стратешку сарадњу са ПКС-ом добије повратне инпуте од привреде и да привреди пружи своју стручност и знање.

„Настављамо да радимо на даљој дигитализацији услуга и до краја године успоставићемо електронске пријаве за упис залоге и уговора о лизингу, а од октобра и нови регистар здравствених установа“, најавио је директор АПР-а.

У својству председника Регионалног портала привредних регистара (БИФИДЕКС) и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (WB6 CIF), Милан Лучић и Марко Чадеж потписали су и Меморандум о разумевању, који представља оквир за успостављање плодотворније сарадње у реализацији два међународна пројекта, које подржава Европска банка за обнову и развој и који значајно доприносе развоју јединственог тржишта Западног Балкана.

Директорка Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Жужана Харгитај рекла је да се нада да ће оваква сарадња допринети економском опоравку после ковида, као и наставку регионалне интеграције.

"Економски опоравак описујемо са две речи- да буде зелени и дигитални и ево нас у дигиталном простору, сарађујемо конкретним корацима како би привреда могла да користи ове податке и како би се побољшала трговина у регији Западног Балкана", рекла је она.

Како је истакла, предстоји даљи договор како би се подршка ЕБРД наставила да привредници у шест земаља региона сазнају за ове податке и да их искористе, а најавила је и даљу помоћ у финансирању оваквих пројеката.

Изјаве директора АПР-а Милана Лучића, председника ПКС-а Марка Чадежа и директорке ЕБРД-а за Западни Балкан Жужане Харгитај, можете погледати на YouTube каналу АПР.

16. јун 2020. Рок за усклађивање правних лица и предузетника са новим Законом о јавним набавкама истиче 1. јула 2020. године 26. јун 2020. Српска привреда је у последњих пет година пословала позитивно, али за боље резултате потребна већа ликвидност и боља дисциплина