Интернет страница и веб-сервер Агенције за привредне регистре били су претходних дана на мети дистрибуираних напада (Distributed Denial-of-Service-DDoS) усмерених на ометање мрежних услуга Агенције.

ДДоС напади имали су за циљ да доведу до преоптерећености веб-сервера, како би корисницима био онемогућен приступ еСервисима Агенције. Подаци нису били мета ових напада, тако да базе података којима руководи Агенција нису биле угрожене.

Починиоци ових напада, који су долазили из многих земаља широм света, преплављивали су сајт Агенције, што је проузроковало повременом слабом функционалношћу веб-сајта, имејлова и веб-сервиса.

Обавештавамо јавност да је Агенција у понедељак (27. марта) успела да одбрани систем од напада и омогући приступ свим својим веб-сервисима, уз повремене прекиде, док данас систем ради несметано.

Тако је путем посебног информационог система за састављање и достављање финансијских извештаја у понедељак достављено 15.500 финансијских извештаја, али је Агенција примила и све остале електронске пријаве које су корисници упутили путем осталих веб-сервиса Агенције.

Агенција за привредне регистре је пријавила ДДоС нападе Националном центру за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима (Национални ЦЕРТ) и Министарству информисања и телекомуникација.

 

27. март 2023. Веб-сервиси АПР-а недоступни корисницима због сајбер напада 30. март 2023. Истиче рок за достављање редовног годишњег финансијског извештаја за 2022. годину