Највећи број сектора у 2023. години је пословао уз интензивније коришћење финансијских ресурса, с тим да их је највише ангажовао сектор прерађивачке индустрије, који поседује више од петине укупне пословне имовине привреде и приближно исто толико капитала. Најизраженији раст финансијских капацитета забележен је у сектору информисања и комуникација, чија је пословна имовина увећана за 20,2%, а капитал за 18,2% у односу на претходну годину.

Велики број сектора је претежно користио позајмљене изворе финансирања као доминантне, али има и оних који су смањили укупан дуг и преоријентисали се на сопствене ресурсе. Највеће учешће у укупним обавезама привреде имао је сектор прерађивачке индустрије, а на сопствене изворе више се ослањао сектор рударства, који је и даље у групи најмање задужених сектора.

Велики системи ангажовали су око половине финансијских капацитета привреде, а поред тога код њих је био сконцентрисан и највећи део укупних обавеза, али са друге стране и највише сопственог капитала. Имајући у виду да се њихова структура извора финансирања није променила, они су успели да задрже степен укупне задужености готово на нивоу из претходне године, а благе позитивне помаке постигла су и средња и мала привредна друштва.

За остале детаље погледајте инфографику, а детаљна макроекономска анализа „Годишњи извештај о пословању привреде у 2023. години“ објављена је у одељку: Регистри/ Финансијски извештаји/ Публикације.

26. јул 2024. Рок за достављање документације уз консолидовани годишњи финансијски извештај истиче 31. јула 2024. године