Привреда Републике Србије је, упркос нестабилном макроекономском окружењу, у 2023. години пословала профитабилно настављајући вишегодишњи тренд раста, чему је значајно допринело сто привредних друштава са највећим пословним приходима и сто привредних друштава са највећим нето добитком, оцењено је у Извештају о СТО НАЈ... привредних друштава у 2023. години који је Агенција за привредне регистре данас објавила на својој интернет страници.

У Извештају о СТО НАЈ... привредних друштава у 2023. години су, уз анализу, дате листе првих сто привредних друштава према пословним приходима, нето добитку, пословној имовини и капиталу, нето губитку и укупном губитку.

Сто привредних друштава са највећим пословним приходима у 2023. години остварило је 29,3% пословних прихода целе привреде, просечно учествујући у основним финансијским перформансама са 26,6% и ангажујући притом 212.480 радника или 16,2% од укупног броја запослених у привредним друштвима. Целокупан износ пословних прихода генерисали су велики системи, од којих је 73 бонитетно способно, и то једно са одличним бонитетом, а њих 34 са веома добрим бонитетом. Истовремено, највећи број ових друштава (87) издвојио се према високим пословним приходима и претходне године.

Сто привредних друштава са највећим нето добитком је у посматраном периоду реализовало 44,4% нето добитка целокупне привреде, док су у главним финансијским перформансама учествовала у просеку са 25,4%, а запошљавала су 10,8% од укупног броја радника у привреди односно њих 141.512. Према високој профитабилности највише су се истакла велика друштва (86), a значајан раст нето добитка бележе средња (9) и микро друштва (5).  На листи сто друштава према позитивном нето резултату 70 је бонитетно способно, од којих три имају одличан бонитет, а 52 веома добар бонитет. Већина друштава са ове листе (71) је била међу најпрофитабилнијим и претходне године.

Од  111.736 друштава, чији су подаци из редовних годишњих финансијских извештаја за 2023. годину анализирани са аспекта успешности пословања, финансијских капацитета и губитака, на АПР листама СТО НАЈ... привредних друштава рангирана су укупно 353 друштва, са највећим утицајем на основне финансијске перформансе привреде.

Кратак осврт на СТО НАЈ... привредних друштава можете прочитати овде.

Табела са прегледом привредних друштава која се налазе на првих пет места листа:

Извештај и презентација СТО НАЈ... привредних друштава у 2023. години објављени су у оквиру дела Финансијски извештаји – Публикације/ СТО НАЈ... привредних друштава

 

10. октобар 2024. Објављена Мaпа Регистра мера и подстицаја регионалног развоја