Подношење захтева за испоруке података путем стандардизованих извештаја

Овлашћено лице корисника подноси АПР-у захтев на обрасцу који је прописан и састоји се из општег и посебног дела.

Општи део обрасца захтева који се обавезно попуњава је:

Посебан део обрасца захтева садржи листу стандардизованих извештаја, где је потребно да се изабере извештај према ближе опредељеним критеријумима избора податка за сваки појединачни извештај:

 

Подношење посебних захтева за испоруке података

Овлашћено лице корисника подноси АПР-у посебни захтев који обавезно садржи: 

  • податке о кориснику;
  • образложење из кога се може утврдити да су тражени подаци у оквиру делокруга послова из његове материјалне, односно територијалне надлежности;
  • сврху и начин коришћења података;
  • начин испоруке података;
  • печат корисника и потпис овлашћеног лица ако се захтев подноси у штампаном облику, односно електронски потпис овлашћеног лица или електронски печат корисника ако се захтев подноси у електронском облику.

Посебне захтеве корисника за податке и извештаје који по својој структури, сложености и обиму нису стандардизовани, односно нису предвиђени Одлуком о врсти, обиму и начину испоруке података и докумената који се уступају без накнаде државним органима и организацијама, органима аутономних покрајина и јединицама локалне самоуправе и чија израда захтева додатну обраду појединачних и збирних података, односно комбинацију података из различитих регистара и евиденција као и посебно ангажовање људских и материјалних потенцијала, одобрава директор Агенције, на образложени захтев корисника, водећи рачуна о могућностима Агенције.

Важно

Ако се захтевом тражи обрада и испорука података и докумената, а из образложеног захтева се не може утврдити да ли су тражени подаци и документи од значаја за обављање послова из надлежности корисника, такав захтев се неће обрадити о чему ће корисник бити обавештен у року од 5 дана од дана подношења захтева.

Достављање података

Агенција за привредне регистре (АПР) испоручује појединачне и збирне податке у из сваког појединачног регистра и евиденције у електронском облику.

Рокови за обраду и доставу података

Агенција врши обраду захтева и испоруку података и докумената у року од 30 дана од дана пријема захтева, односно од дана објављивања података на интернет страни АПР-а.

Рокове за достављање података по посебним захтевима одређује директор Агенције, о чему Агенција благовремено обавештава подносиоца захтева.