Podnošenje zahteva

Ovlašćeno lice korisnika podnosi APR-u zahtev na obrascu koji je propisan i sastoji se iz opšteg i posebnog dela.

Opšti deo obrasca zahteva koji se obavezno popunjava je:

Poseban deo obrasca zahteva sadrži listu standardizovanih izveštaja, gde je potrebno da se izabere izveštaj prema bliže opredeljenim kriterijumima izbora podatka za svaki pojedinačni izveštaj:

 

Podnošenje posebnih zahteva za isporuke podataka

Ovlašćeno lice korisnika podnosi APR-u posebni zahtev koji obavezno sadrži:

  • podatke o korisniku;
  • obrazloženje iz koga se može utvrditi da su traženi podaci u okviru delokruga poslova iz njegove materijalne, odnosno teritorijalne nadležnosti;
  • svrhu i način korišćenja podataka;
  • način isporuke podataka;
  • pečat korisnika i potpis ovlašćenog lica ako se zahtev podnosi u štampanom obliku, odnosno elektronski potpis ovlašćenog lica ili elektronski pečat korisnika ako se zahtev podnosi u elektronskom obliku.

Posebne zahteve korisnika za podatke i izveštaje koji po svojoj strukturi, složenosti i obimu nisu standardizovani, odnosno nisu predviđeni Odlukom o vrsti, obimu i načinu isporuke podataka i dokumenata koji se ustupaju bez naknade državnim organima i organizacijama, organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave i čija izrada zahteva dodatnu obradu pojedinačnih i zbirnih podataka, odnosno kombinaciju podataka iz različitih registara i evidencija kao i posebno angažovanje lјudskih i materijalnih potencijala, odobrava direktor Agencije, na obrazloženi zahtev korisnika, vodeći računa o mogućnostima Agencije.

Važno

Ako se zahtevom traži obrada i isporuka podataka i dokumenata, a iz obrazloženog zahteva se ne može utvrditi da li su traženi podaci i dokumenti od značaja za obavlјanje poslova iz nadležnosti korisnika, takav zahtev se neće obraditi o čemu će korisnik biti obavešten u roku od 5 dana od dana podnošenja zahteva.

Dostavljanje podataka

Agencija za privredne registre (APR) isporučuje izvorne i zbirne podatke u formi standardizovanih izveštaja iz svakog pojedinačnog registra u elektronskom obliku.

Rokovi za obradu i dostavu podataka

Agencija vrši obradu zahteva i isporuku podataka i dokumenata u roku od 30 dana od dana prijema zahteva, odnosno od dana objavljivanja podataka na internet strani APR-a.

Rokove za dostavljanje podataka po posebnim zahtevima određuje direktor Agencije, o čemu Agencija blagovremeno obaveštava podnosioca zahteva.