Obavezna elektronska registracija osnivanja privrednih društava počinje 18. maja 2023. godine.

Obaveštavamo privredne subjekte da 18. maja 2023. godine počinje primena odredbe člana 9. stav 2. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre. Od tog datuma neće biti dozvoljeno podneti papirnu prijavu za osnivanje privrednog društva (DOO, AD, KD i OD), već se prijava može podneti isključivo u elektronskoj formi putem posebne korisničke aplikacije (o čemu će APR blagovremeno objaviti uputstvo na svojoj internet stranici).

Ostale pravne forme koje se registruju u Registru privrednih subjekata (zadruge i zadružni savezi, javna preduzeća, ogranci i predstavništva stranih privrednih društava) moći će i dalje da se osnivaju na dosadašnji način (u papiru), s tim što će biti omogućeno i podnošenje elektronske prijave za one koji to žele.

Do početka primene navedene odredbe, moguće je podnošenje elektronske prijave osnivanja za pravnu formu DOO, o čemu upustvo možete pročitati ovde.

Odgovore na neke od najčešćih nedoumica u vezi sa početkom primene odredbe člana 9. stav 2. možete pronaći u posebnoj sekciji Pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovori