Поштовани корисници, oд понедељка 18. децембра 2023. године Регистар заложног права је прешао на унапређену верзију софтвера. Уколико будете имали проблема приликом коришћења апликације еЗалога за електронско подношење регистрационих пријава, молимо вас да се обратите тиму техничке подршке, на електронску адресу sd@apr.gov.rs или Регистру заложног права на адресу zaloga@apr.gov.rs. Такође вас молимо да у наредних неколико дана, приликом претраживања података Регистра заложног права по подацима о имену и презимену физичког лица или предмету заложног права који су описног карактера (назив, врста, сорта, и сл), претрагу вршите и по ћириличном и по латиничном писму.

Опште информације

Од 1. јула 2022. године омогућено је електронско подношење свих врста регистрационих пријава у Регистру заложног права.

За подношење регистрационих пријава и поднесака електронским путем потребно је да поседујете:

  • квалификовани електронски сертификат (електронски потпис) издат од сертификационог тела у Републици Србији,
  • инсталиран читач електронских картица,
  • апликацију за електронско потписивање.

еРегистрација се врши у апликацији Агенције за привредне регистре.

Почетни корак за кориснике који први пут приступају систему је креирање налога на Порталу eID.gov.rs.

Уколико сте исти кориснички налог креирали за потребе електронског подношења захтева у другим регистрима Агенције за привредне регистре, исти кориснички налог можете користити за електронско подношење регистрационих пријава и поднесака Регистру заложног права на покретним стварима и правима. Потребно је само да унесте Вашу електронску пошту и лозинку. За случај да сте заборавили лозинку, погледајте видео упутство заборављена лозинкаПријава АПР налогом биће омогућена до 31.12.2023. године, а након тога ће бити доступна искључиво пријава преко Портала eID.gov.rs.

Детаљно упутство за попуњавање података и подношење различитих врста пријава и поднесака у електронској форми у Регистру заложног права, можете погледати у Упутству за кориснике еЗалога апликације.

Електронски потпис се користи за потписивање електронске регистрационе пријаве, али и за потписивање докумената који могу бити приложени уз електронску пријаву. Потписивање докумената врши се путем апликације за електронско потписивање коју, уз упутство за коришћење, можете преузети овде.

Уколико Вам је потребна техничка подршка можете се обратити ИТ служби АПР-а путем мејла sd@apr.gov.rs или преко броја телефона 011 418 2000. За оперативну подршку можете се обратити Регистру путем мејла zaloga@apr.gov.rs.