Поводом почетка достављања електронских финансијских извештаја за 2015. годину, у Агенцији за привредне регистре је одржана конференција за новинаре на којој је Ружица Стаменковић, Регистратор Регистра финансијских извештаја, упознала представнике медија са новим начином електронског састављања и достављања финансијског извештаја потписаног квалификованим електронским потписом законског заступника, као и осталим новинама које је донео нови Закон о рачуноводству који је у домаће финансијско извештавање увео извештавање за потребе државе и јавно објављивање.

Тренутно је преко посебног информационог система АПР примљено више од 13.000 извештаја, а за нешто више од 46.000 извештаја се уносе подаци и документа у систем. Тек кад законски заступник стави електронски потпис на унети извештај и приложену документацију, сматраће се да је извештај достављен у складу са законом. Извештаје достављене у папиру АПР неће обрађивати.

Прошле године је само 11.000 обвезника имало обавезу да достави електронске извештаје, док се ове године та законска обавеза односи на више од 150.000 правних лица и предузетника. Да би испунили ову обавезу, пре свега, микро правна лица треба да прибаве квалификовани електронски потпис за законског заступника и да се информатички припреме за коришћење посебног информационог система за унос, контролу и достављање извештаја и документације у електронском облику, потпуно без папира.

Презентација Електронско достављање финансијских извештаја за 2015. годину.

Изјаве Ружице Стаменковић, Регистратора у Регистру финансијских извештаја можете погледати овде: 

 
12. фебруар 2016. Нерадни дани због Дана државности 22. фебруар 2016. Важно саопштење за кориснике Посебног информационог система Агенције