У Агенцији за привредне регистре израђено је и објављено Саопштење о пословању непрофитних институција у Републици Србији у 2011. години, којим је обухваћено пословање других правних лица - политичких странака, удружења, спортских удружења, друштава и савеза у области спорта, задужбина и фондација, установа и осталих облика организовања који су пословали у Републици Србији у 2011. години.

Активност непрофитних институција сагледана  је на основу података за 26.690 других правних лица за које су редовни годишњи финансијски извештаји за 2011. годину примљени и обрађени у Агенцији, у складу са Законом о рачуноводству и ревизији.

Од укупног броја других правних лица половину чине удружења, а више од трећине спортска удружења, друштва и савези у области спорта. Посматрано са аспекта величине, мала друга правна лица чине чак 99,8% укупног броја других правних лица. Непрофитне институције су у 2011. години запошљавале 37.142 радника, при чему је највише радника било запослено у установама (69,3%).

У 2011. години у условима врло неизвесног пословног окружења непрофитне институције су пословале са  позитивним нето финансијским резултатом у износу од 1,6 млрд динара, који је за трећину мањи у односу на претходну годину. Највећи позитиван нето финансијски резултат у износу од 2,7 млрд динара исказале су установе, а он је већи за 34,5% у односу на претходну годину. Удружења су такође пословала са позитивним резултатом (0,4 млрд динара), али је он за две петине мањи у односу на претходну годину. С друге стране, спортска удружења, друштва и савези у области спорта бележе негативан нето финансијски резултат у износу од 1,4 млрд динара, који је повећан за 46,3% у односу на 2010. годину.

За обављање својих активности непрофитне институције су ангажовале 133 млрд динара укупних средства и 64 млрд капитала. При томе, са више од половине средстава и капитала непрофитних институција располажу установе.

Кумулирани губици непрофитних институција у 2011. години смањени су за 9,8% у односу на претходну годину и износе 15 млрд динара. Од тога, 53,1% се односи на спортска удружења, друштва и савезе у области спорта.

Саопштењем је обухваћено и пословање синдикалних организација које су финансијске извештаје за 2011. годину предале Агенцији за привредне регистре.

Саопштење о пословању непрофитних институција у Републици Србији у 2011. години објављено је у одељку финансијски извештаји и бонитет – Макроекономска саопштења.

 

 
19. јун 2012. Завршетак прелиминарне збирне обраде консолидованих финансијских извештаја за 2011. годину 06. јул 2012. Шестомесечни извештај о основаним и брисаним привредним друштвима и предузетницима